Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 106-107 (Millî Kültürümüz Teması)

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 106

TEMA ADI: Millî Kültürümüz 
METİN ADI: 4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları 

TÜRKÜ DEFTERİ

Babasını o defterin başında görünce yanına koştu Barış.

“Ne yazıyorsun baba? Ne yazıyorsun?” diye heyecanla sordu.

“Bir şey yazmıyorum Barışçığım,” dedi babası. “Türkü derlemelerimi bu defterde toplamaya çalışıyorum.”

Babasının arkadaşları geldiğinde, dost toplantılarında bağlama çaldığını, türkü söylediğini biliyordu Barış. O da kaç kez dinlemişti babasının türkülerini ama türkü derlemek ne demekti?

Barış’ın anlamadığını görünce daha ayrıntılı açıklamak gereğini duydu babası:

“Annenle evlenmeden önce öğretmen olarak pek çok yerde çalıştım. Oralardaki halk söyleyişlerini, deyişleri, türküleri toplamıştım o zaman. Şimdi onları ayrı ayrı defterlere geçiriyorum. Bu deftere de derlediğim türkülerin sözlerini yazıyorum. Yarın köye gidiyoruz ya, orada da derlemeleri sürdüreceğim çünkü. Tütün işçilerinden yörelerinde söylenen türküleri derlemeyi planlıyorum. İşte buna hazırlık yapıyorum.”

Babasının söyledikleri içinde Barış’ın dikkatini en çok çeken, bekleneceği gibi, “Yarın köye gidiyoruz” tümcesi oldu.

“Yaşasın! Yaşasın!” diye uzaklaşıyordu ki Barış, babası seslendi.

“Türkü defteri peki; o ilgini çekmedi mi?”

“Türkü defteri” sözünü yineleyerek geri döndü Barış. “Babacığım, kızmazsan bir şey söyleyeceğim.

“Peki,” dedi babası. “Buradaki sözleri yeni defterime geçirdim. Bu eski defter sende kalabilir. İstersen arada bir karıştırırsın. Belki hoşuna giden türkü sözleri bulursun içinde.”

Türkü sözü okumaya hiç istekli değildi Barış ama babası kırılmasın diye defteri aldı, odasına götürdü. (…)

Soru: 1-4. soruları metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Barış’ın babası, türkü derlemelerini niçin defterde topluyor olabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: Barış’ın babası, türkülerin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için onları defterde topluyor olabilir. Böylece kültürel mirası korumuş olur.

Soru: 2) Babasının söyledikleri içinde Barış’ın dikkatini en çok çeken, bekleneceği gibi, “Yarın köye gidiyoruz.” tümcesi oldu. Metinden alınan bu bölümde altı çizili ifade ile yazarın ne anlatmak istediğini açıklayınız.

Cevap: Altı çizili ifadeyle, Barış’ın yaşı gereği köye gidecek olmasına daha çok sevindiği, türkü derlemelerinin onun için o kadar ilgi çekici olmadığı anlatılmak istenmiştir.

Soru: 3) Metindeki numaralanmış bölümün metnin anlam bütünlüğüne göre nasıl tamamlanması gerektiğini düşünerek aşağıya yazınız.

Cevap: Barış, defteri masanın üzerine koydu ama biraz sonra merakına yenik düşüp sayfaları karıştırmaya başladı. İçinde bilmediği pek çok türkü sözü vardı.

Soru: 4) Metnin devamında olayların nasıl geliştiğini tahmin ederek aşağıya özetleyiniz.

Cevap: Metnin devamında Barış’ın köyde babasıyla birlikte türkü derlemelerine katılacağı tahmin edilebilir. Başta ilgi duymasa da köyde işçilerin söylediği türküler dikkatini çeker. Babasının işine yardım eder, belki defterine yeni sözler yazar ve türkülere karşı ilgisi artar.

4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 107

Soru: 5) Zıtlık (tezat) sanatı, birbirine karşıt kavramların bir arada kullanılmasıyla yapılır. Bu açıklamaya göre
I. Gönlümü uzakta bir sele verdim Yârin ırmağına yakın durmaya
II. Erken vakitlerde düştüm yollara Gün doğmadan yâre varayım diye
III. Gelenin hatrına serdim kilimi Gidenden sor sen benim hâlimi
dizelerinden hangilerinde tezat sanatına yer verilmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III

Cevap: C

Soru: 6) Aşağıdakilerden hangisi devrik bir cümledir?

A) Gözleri eskisi kadar iyi görmüyordu artık.
B) Ne söylesek bize inanmayacak.
C) Bayramda arkadaşını ziyaret edecekmiş.
D) Van, tarihiyle tanınan şehirlerimizdendir.

Cevap: A

Soru: 7) Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumsuz, anlamca olumlu bir cümledir?

A) El emeği halılarımızı kim beğenmez?
B) Tarihî hanın yenilemesi yapılacakmış.
C) Solan bayrakları yenileriyle değiştirdik.
D) Kültürümüzü asla unutturmayacağız.

Cevap: A

Soru: 8) Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1551-1558 arasında Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Camisi, dünyadaki mimari şaheserlerden biridir. Genel kanı, bu eserin Mimar Sinan’ın kalfalık döneminde yaptığı bir eser olduğu, onun esas hünerinin Edirne’deki Selimiye Camisi’nde görülebileceği yönündedir. Bu metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Mimar Sinan birden fazla eser vermiştir.
B) Selimiye Camisi, Mimar Sinan’ın en güzel eseridir.
C) Süleymaniye Camisi’nin dünya mimarisinde önemli bir yeri vardır.
D) Mimar Sinan’ın ustalık eserinin Selimiye Camisi olduğuna inanılmaktadır.

Cevap: B

Soru: 9) Cumhuriyet Bayramı için hazırlanan kutlama törenleri meydanda yapılacaktı. Halk, sabahın erken saatlerinde meydanı doldurmaya başlamıştı. Bütün şehir meydana toplandığı için iğne atsan yere düşmeyecekti. Coşkulu kalabalık sabırsızlanıyordu törenin başlaması için. Halkın heyecanı gözlerinden okunuyordu. Bu metinle ilgili olarak aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Deyim kullanılmıştır.
B) Abartma sanatına yer verilmiştir.
C) Olumsuz cümle vardır.
D) Bütün cümleler kurallıdır.

Cevap: D

***4. Tema Millî Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları Sayfa (106-107) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap