4. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 84-85-86-87-88 (Okuma Kültürü Teması)
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 84
Küçükken en tatlı eğlencem, resimli kitapların yapraklarını çevirmekti. Her resimli sayfa, beni dakikalarca oyalardı. Diyebilirim ki resimle anlatılan hayatı, o zaman ben, gerçek hayattan daha çekici bulurdum. Bir ağaç resmi bence bir çınardan veya bir selviden daha görülmeye değerdi.
Önümde açık bir kitap olduğu zaman, kendimi bütün masal şehzadelerinden daha mutlu sayardım. Karşımdaki boyalar, gölgeler, çizgiler beni var olan dünyanın ötesinde nazlı ve büyülü ufuklara yükseltirdi.
Okumaya başladıktan sonra kitaba karşı olan ilgim daha da arttı. Şimdi sayfaların üze- rinde akşamlara kadar dalıp kalmam için bir eserin resimli olması şart değildi. İçinde oku- yabileceğim birkaç satır buldum mu o kitaba büyük bir istekle atılıyordum. (…)
Cenap ŞAHABETTİN
(Aşağıda verilen ilk beş soruyu metne göre cevaplayınız.)
1. Yazarın küçükken en tatlı eğlence kaynağı olarak gördüğü şey nedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Yazarın küçükken en tatlı eğlence kaynağı resimli kitapların yapraklarını çevirmekmiş.
2. Bu parçada yazarın hangi özelliğinden söz edilmektedir?
Cevap: Onun çocukken aldığı en büyük zevkin kitap okumak, o kitaplarla, içindeki resimlerle hayallere dalması anlatılmaktadır.
3. Yazarın en çok istek duyduğu şey nedir?
Cevap: Kitap okumak. Kitaplara dalıp hayaller kurmak.
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 85
4. “Önümde açık bir kitap olduğu zaman, kendimi bütün masal şehzadelerinden daha mutlu sayardım.” cümlesinde yazarın kullandığı benzetme sanatını nasıl yaptığını yazınız.
Cevap: Burada yazar kendisini masal şehzadelerine benzetir. Benzetme yönü ise şehzadeler gibi zengin olmayı kitap sahibi olmaya benzetmesidir. Onlar gibi şanslı olduğunu vurgulamak ister.
5. Parçanın konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap: Kitap okumanın insana verdiği duygular ve insana kurdurduğu hayal dünyası.
Konusu: Yazarın çocukken kitap okuduğunda hissettiği duygular.
Ana fikri: Kitap okumanın insana verdiği duygular ve insana kurdurduğu hayal dünyası.
6. “Sanatçılar doğdukları kentin ruhunu taşırlar bana göre. Yaşar Kemal’in yazdıklarında Çukurova’daki bütün insanların suretlerini görmek mümkündür. Pek çok sinema oyuncusunun, yazarın ürettiklerinde de Çukurova âdeta dile gelir. Sanatçılarımızın eserlerinde doğudan batıya, güneyden kuzeye Anadolu’nun her yeri buram buram kokar. Şair Yaşar Miraç Trab- zonlu’dur mesela. Şiirlerini okudukça kendini Karadeniz’de zannedersin, öyle güzeldir şiirinin sesi. Neşet Ertaş, bozkırın ortasındaki vaha gibidir. Sesi öyle billur, öyle dingindir ki, insan bir an sussun istemez. Âşık Veysel, bütün Anadolu’yu sesine alarak söyler. Sanki acısıyla, tatlısıyla Anadolu, söze gelmiş gibidir.”
Yukarıdaki parçada geçen zıt ve eş anlamlı kelimeleri belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız. Belirlediğiniz kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını birer cümlede kullanınız.
Cevap:
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 86
7. Aşağıda verilen cümlelerdeki eş sesli kelimeleri belirleyiniz. Belirlediğiniz kelimeleri farklı anlamlarıyla birer cümlede kullanarak aşağıya yazınız.
Cevap:
• Oyunda kır saçlı bir adamın rolünü oynardı. KIR / Oyuncağını kırmış.
• Bu kitaptan bin adet satıldı. BİN / Artık arabaya binmesi gerekir.
• Şarkı söylerken kimse onunla alay edemezdi. ALAY / Alay ordugaha girdi.
• Yazdığı şiiri kimse beğenmeyince yüzünü astı. YÜZ / Yüz kere dedim sana akıllı ol.
• Atalarımız at binenin kılıç kuşananın, demişler. AT / Elindeki çöpü at artık.
8. Aşağıdaki metinde yay ayraçların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
Cevap:
ÜMİT ÜNAL (: ) ( “) BU FİLM, GÖLGESİZLER ( ‘ ) DEN ÇIKACAK FİLMLERDEN SADECE BİRİ ( …)
(“) Film süreci başlamadan önce hiç Hasan Ali Toptaş okumuş muydunuz (?) (“) Hasan Ali adını hep duyduğum ama okuyamadığım bir yazardı (.) İlk kez uyarlama teklifiyle birlikte Gölgesizler (‘) i okudum (.) Daha sonra üç kitabını daha okudum ve çok sevdim (.) (-) Gölgesizler metniyle tanışmanız nasıl oldu (?) Bildiğimiz kadarıyla film fikri Hakan Karahan (‘) a ait. Sizi Gölgesizler (‘) i beyaz perdeye aktarmaya ikna eden ne oldu (?) (-) Yapımcı Hakan Karahan bana kitabı ulaştırdı (.) Ben ilk okuyuşumda sinemaya dönüşmesi çok zor bir metin olduğunu ayrıca kitaptan (“) ticari (“) bir film çıkamayacağını kendisine söyledim (.) Ama bir yandan da kitap bir sinemacı için çok olanaklı dramatik bir yapı sunuyordu (.) Gölgesizler bence gücünü dilinden alan bir metin ve belirsizliklerle dolu (.) Hikâyesinin bütün inceliklerini satır aralarında saklayan bir yazar Hasan Ali (.) O satır aralarını keşfetmek ve onlara sinema diline uygun bir karşılık bulmak bana çok ilgi çekici göründü (.) İmkânsız denilen yolculuklara kalkışmak her maceracı için bir tutkudur (,) ben de birçok başka sanatçı gibi, bir maceracıyım (.)
Mesut VARLIK
4. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 87
9. Aşağıdaki konuşma kurallarını okuyunuz. Uyduğunuz kurallar için “Evet”, bazen uyduğunuz kurallar için “Bazen”, uymadığınız kurallar için de “Hayır”ı işaretleyiniz.
Cevap:
***4. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları (Sayfa 84-85-86-87-88) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap