Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 80-81 (Erdemler Teması)

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 80

TEMA ADI: Erdemler 
METİN ADI: 3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları 

ÖMER’İN HAYVAN SEVGİSİ

Babamın koç besleme merakı vardı. Duvarları boydan boya asmalarla süslenmiş olduğu hâlde, içinde bir kiraz ağacıyla iki ya da üç vişne fidanından başka bir şey bulunmayan bahçeye mevsimine göre arpa ekerdi. Bir gün tek başıma bahçeye çıktım. Bahçeye yine arpa ekilmişti. Arpalar bir karıştan fazla büyümüştü. Bahçe güzel görünüyordu. Bahçenin güzelliğine bakarken aşağıdan ağabeyimin sesini duydum.

“Ömer bu keçi yavrusuna bak! Ne kadar güzel!”

“Küçük mü ağabey?” diye sordum. Acele ile merdivenlerden inmeye başladım. (…)

“İnme, inme! İşte getiriyorum,” dedi.

Ben de sevinçle:

“Bunu nereden buldun ağabey?”

Ağabeyim:

“Varna’dan dayım göndermiş. Bir tavukçu, dükkâna getirdi. Babam da bana, al bunu eve götür,” dedi. (…)

“Ağabeyciğim, onu benim kucağıma ver!”

“Sen kaldıramazsın!” dedikten sonra ağabeyim oğlağı kucağından indirerek arpa tarlasına içine bıraktı. Ben oğlağın yanına koştum, onu sevmeye başladım. Oğlak biraz otladıktan sonra yeşil arpanın içine yan üstü yattı. Yoruldu mu yoksa yeşilliğin ortasına yatmaktan zevk aldığı için mi yattı anlayamadım. Oğlak kadar neşeli, hoş yaratık az bulunur. Duruşu, bakışı öyle hoşuma gitti ki anlatamam. Ben de yanı başına yatarak tekrar okşamaya başladım. Bu masum görüntüyü unutmak mümkün müdür? O şirin yavrucağız bana günlerce arkadaş oldu.

Babam her sene bize, bir veya iki kuzu alırdı. Bunları ağabeyimle ben kendimize alıştırır, peşimiz sıra gezdiririz. Hiçbir kuzuyu bu oğlak kadar sevdiğimi anımsamıyorum. (…)

Soru: 1-4. soruları metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Ömer’in oğlakla karşılaşması nasıl olmuştur? Yazınız.

Cevap: Ömer, ağabeyinin getirdiği oğlağı bahçede görmüş ve yanına koşarak sevmeye başlamıştır.

Soru: 2) Ağabeyi, oğlağı Ömer’in kucağına verseydi olayların gelişimi nasıl olurdu? Kurgulayarak yazınız.

Cevap: Eğer ağabeyi oğlağı Ömer’in kucağına verseydi, Ömer çok mutlu olur, onu severek kucağında taşırdı. Oğlakla aralarındaki bağ daha da güçlü olurdu.

Soru: 3) Ömer’in hayvanlarla ilgili duygu ve düşünceleri neler olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Ömer hayvanları çok seviyor, onları masum ve neşeli varlıklar olarak görüyor. Onlarla vakit geçirmekten mutlu oluyor ve onları dost kabul ediyor.

3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 81

Soru: 4) Hayvan sevgisi, insanlara neler kazandırır? Yazınız.

Cevap: Hayvan sevgisi insanlara merhamet, sabır ve sorumluluk kazandırır. Ayrıca insanın içini sevgiyle doldurur ve onu daha mutlu eder.

Soru: 5) Kibir, insandaki bütün güzel duyguları yok eden bir canavardır Nice yetenekli, başarılı insan vardır ki kibre kapıldığı için hoş olmayan anılarla hatırlanacaktır Kibir bir gölgedir. Bütün iyiliklerin ve güzelliklerin üstünü kara bir bulut gibi örttüğü için onun olduğu yerde güzellik adına bir aydınlık, bir parıldama göremez gözler. Büyük fedakârlıkların, yüce değerlerin içine bir damla kibir bulaştığında bütün insanlık çürür, kokuşur. Bu metinde vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kibirli insanlar kötülük yapmaya eğilim gösterir.
B) İnsan, alçak gönüllü olmayı kültürel değerlerle öğrenir.
C) Alçak gönüllülük, bütün erdemlerin temelini oluşturur
D) Toplumdaki huzursuzluklar kibirli insanlar yüzünden çıkar

Cevap: C

Soru: 6) Yine çok sevdiği bahçesindeydi Gülnaz Hanım. Gözü gibi baktığı çiçeklerini, badem ağaçlarını gülümseyerek ve gururla seyrediyordu. Onları yetiştirmek için çok emek harcıyordu bahçesinin toprağına. İşte, şimdi almıştı bu azminin meyvesini. Bu toprakta bir şey yetişmez, demişlerdi Gülnaz Hanım’a. O, istendiğinde her şeyin yapılabileceğini kanıtlamıştı herkese. Bu metinde aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine yer verilmemiştir?

A) Olay
B) Kişi
C) Yer
D) Zaman

Cevap: D

Soru: 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul-sonuç ilişkisine yer verilmiştir?

A) Elindekiyle yetinmeyi bildiği için huzurlu bir yaşamı vardı.
B) İnsanlara yardım edersen bir gün sen de yardım görürsün.
C) Hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyor.
D) Bayramda aile büyüklerinin hepsini ziyaret etmek istiyordu.

Cevap: B

Soru: 8) Aşağıdakilerin hangisinde ara söz, farklı bir ögenin açıklayıcısı olarak kullanılmıştır?

A) İstanbul, nice medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehir, medeniyetimizin de beşiğidir
B) Toplumsal dayanışmayı, bizi biz yapan en önemli değeri, yaşatmak zorundayız.
C) Azmi amcam, çocukluğumun en büyük kahramanı, bize cömertliği öğretmişti.
D) Sabır ve azim, başarının iki anahtarı, insanda mutlaka olması gereken niteliklerdir

Cevap: B

Soru: 9) Bu dünyada faydalı eserler vermiş, bilgi ve erdemle donanmış insanlar alçak gönüllüdür Elbette bu erdem, doğuştan gelen bir yetenek değildir. İnsan, tecrübeyi zamanla ve sabırla kazanır Özellikle başka insanların iltifatları karşısında kibre kapılmadan durmak, alçak gönüllülüğü kazanmada en büyük sınavdır. Bu metinde anlatılanlar aşağıdaki ata- sözlerinden hangisiyle eşleştirilemez?

A) Akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış.
B) Alçak uçan yüce konar, yüce konan alçak uçar
C) Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar.
D) Aklı başa yaş getirir.

Cevap: A

***3. Tema Erdemler Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları Sayfa (80-81) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap