Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 58-59 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 58

TEMA ADI: Millî Mücadele ve Atatürk 
METİN ADI: 2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları 

Samsun’a Kitap Okuyarak mı Çıktın?

Atatürk, okumayı sever, okumaya büyük önem verirdi.

Zengin kütüphanesini, yeni çıkan kitapları edinerek daha da zenginleştirirdi. Ülke sorunlarıyla ilgili konularda, sadece uzmanları dinlemekle yetinmez, kendisi de okur, araştırır, onlarla tartışacak kadar bilgi sahibi olurdu.

Onun, bu kitap ve okuma merakı, birtakım dedikodulara da yol açıyordu. Yakın çevresinde, ülkenin bu kadar işi, sorunu varken, böyle kitaplara gömülmek doğru mu, diye konuşuluyordu.

O günlerde, ziyaret için Dolmabahçe Sarayı’na gelen Moskova Büyükelçisi Vasıf Çınar, onu bir tarih kitabının başında görünce,

“Paşam,” dedi, “bu kadar tarih okuyup, kafanızı yormayınız; siz 19 Mayıs’ta Samsun’a, böyle kitap okuyarak mı çıktınız?”

Atatürk, okuduğu kitaptan yavaşça başını kaldırdı, hafifçe gülümseyerek,

“Vasıf Bey, bizim çocukluğumuz fakirliklerle geçti, elime üç-beş kuruş para geçince, bunun mutlaka yarısını kitaba verirdim. O zaman da böyle okurdum. Eğer aksini yapsaydım ben Atatürk olamazdım, Türkiye’yi bu hale getiremezdim,” dedi.

Soru: 1-5. soruları metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Atatürk’ün okuma tutkusu, diğer insanlar tarafından nasıl değerlendirilmektedir? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Atatürk’ün okuma tutkusu bazı insanlar tarafından gereksiz görülmüştür. Çünkü ülkenin işleri varken onun kitaplara vakit ayırmasını doğru bulmamışlardır.

Soru: 2) Atatürk’ün okuma alışkanlığı nasıl gelişmiştir? Yazınız.

Cevap: Atatürk’ün okuma alışkanlığı çocukluğunda başlamıştır. Eline geçen paranın yarısını mutlaka kitaba ayırmıştır.

Soru: 3) Moskova Büyükelçisi Vasıf Çınar’ın “Bu kadar tarih okuyup kafanızı yormayınız; siz 19 Mayıs’ta Samsun’a böyle kitap okuyarak mı çıktınız?” sözünden ne anladığınızı açıklayınız.

Cevap: Vasıf Çınar’ın sözünden, Atatürk’ün okumak yerine başka işlerle uğraşması gerektiğini düşündüğünü anlıyoruz. Yani kitaplara fazla zaman ayırmasını eleştirmiştir.

Soru: 4) Atatürk’ün Vasıf Çınar’a verdiği cevapla ilgili düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Atatürk’ün cevabı çok anlamlıdır. Çünkü okumasa ve kendini geliştirmese ülkeyi ileri götüremeyeceğini belirtmiştir. Bu da onun vizyonunu, öğrenmeye verdiği önemi ve ileri görüşlülüğünü gösterir.

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 59

Soru: 5) Bu metinden çıkardığınız yardımcı düşüncelerden üç tanesini yazınız.

Cevap:

(I) Kitap okumak kişiyi geliştirir ve hayata hazırlar.
(II) Büyük liderler bilgi birikimlerini okumaya borçludur.
(III) Zorluklar içinde bile okumaya önem vermek başarıyı getirir.

Soru: 6) Yargının amacının belirtildiği cümlelerde amaç-sonuç ilişkisi oluşur. Bu anlam ilişkisinin bulunduğu cümlelerde yargının “hangi amaçla” yapıldığı söylenir. Aşağıdakilerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi kurulmuştur?

A) Dedesinden dinlediği kahramanlık öyküleri, onun çocukluğunun önemli bir parçasıydı.
B) Millî Mücadele’de vatanın her karış toprağı kahramanlıkla savunulmuştur.
C) Türk milletinin cesareti, bütün dünya tarafından görülmüştür.
D) Kadın ve erkek bütün millet, vatanını savunmak için canını ortaya koydu.

Cevap: D

Soru: 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem yanlış belirlenmiştir?

A) İstiklâl Mârşı okunurken meydandaki herkes selama durdu.
B) Kahramanlarımız, bütün cephelerde vatanımıza sahip çıkıyor.
C) Vatansever Türk milleti, vatanını koruyacaktır sonsuza kadar.
D) Geçen yıl 10 Kasım’da okul olarak Anıtkabir’i ziyaret etmiştik.

Cevap: C

Soru: 8) Cümlenin yüklemindeki eylemi yapan veya yüklemdeki yargıyı üstünde taşıyan ögeye “özne” denir. Cümlenin öznesi tek sözcükten oluşabileceği gibi söz öbeğinden de oluşabilir. Bu bilgilere göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, bir söz öbeğinden oluşmaktadır?

A) Askerler hazırlıklarını tamamlayarak geçit törenine başladı.
B) Atatürk Türk milletine duyduğu güvenle ülkeyi kurtarmıştır.
C) Türkler tarihte hiçbir zaman esarete boyun eğmemiştir.
D) Güzel vatanımız bize kahraman şehitlerimizin armağanıdır.

Cevap: D

Soru: 9) Aşağıdakilerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

A) Mustafa Kemal Atatürk eşsiz bir lider ve komutandır.
B) Ülkemizin gelişmesi ve milletimizin yükselmesi için var gücümüzle çalışacağız.
C) Mehmetçik, çelik gibi göğsünü siper ederek vatanını savundu.
D) Ankara bağrını açmış, kahramanlarımızı selamlıyordu.

Cevap: C

Soru: 10) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili bölüm cümlenin nesnesidir?

A) Türkiye Cumhuriyeti’ni milletin azim ve cesareti kurmuştur.
B) Çanakkale’ye saldıranlar Türklerin kahramanlıkları karşısında şaşkınlığa uğramıştır.
C) Mustafa Kemal Atatürk, her zaman milletine inanmış ve güvenmiştir.
D) İzmir, 9 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtuldu.

Cevap: A

***2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları Sayfa (58-59) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap