Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları metni cevapları ve soruları, ADA Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 74-75-76 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları Sayfa 74

TEMA ADI: Millî Mücadele ve Atatürk 
METİN ADI: 2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları 

SAKARYA’NIN RESMİ

Atatürk cumhurbaşkanı iken bir ressam ona, Sakarya Savaşı’nı konu alan bir tablo armağan etmek istiyordu.

Randevu alıp armağanı kendi getirdi. Paketi heyecanla açıp tabloyu gösterdi.

Tabloda, Atatürk, güçlü, yağız bir atın üzerinde resmedilmekteydi. Bunu görünce, Atatürk’ün kaşları çatıldı.

“Bu tabloyu kimseye göstermeyin,” dedi.

Herkesin büyük bir şaşkınlık içinde kendisine baktığını görünce, ressama şu açıklamayı yaptı.

“Savaşa katılmış olan herkes bilir ki hayvanlarımız bir deri, bir kemikti… Bizim de onlardan farkımız yoktu. Hepimiz iskelet gibiydik. Atları da savaşçıları da böyle güçlü kuvvetli göstermekle Sakarya’nın değerini küçültmüş oluyorsunuz.”

Soru: (1-6. soruları metne göre cevaplayınız.)

Soru: 1) Atatürk’e hediye edilen tablonun konusu nedir?

Cevap: Atatürk’e hediye edilen tablonun konusu Sakarya Savaşı’dır.

Soru: 2) Tabloyu yapan ressam hangi duygular içindedir?

Cevap: Ressam, heyecanlı ve gururlu duygular içindedir.

Soru: 3) Tabloda Atatürk’ün atı nasıl resmedilmiştir?

Cevap: Tabloda Atatürk’ün atı güçlü ve yağız olarak resmedilmiştir.

Soru: 4) Atatürk, tabloyu görünce nasıl bir tepki veriyor?

Cevap: Atatürk, tabloyu görünce kaşlarını çatarak tepki verir ve gerçeği yansıtmadığını söyler.

Soru: 5) Metnin ana fikri nedir?

Cevap: Metnin ana fikri, savaşın gerçek şartlarını doğru yansıtmanın önemi ve Sakarya Savaşı’nın değerinin küçültülmemesi gerektiğidir.

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları Sayfa 75

Soru: 6) Metinden gerçek öğelere üç örnek veriniz.

Cevap:

Örnekler:

  • Sakarya Savaşı’nın yaşanmış olması.
  • Atatürk’ün cumhurbaşkanı olması.
  • Savaşta hayvanların bir deri bir kemik kalmış olması.

Soru: 7) Aşağıda verilen eş sesli kelimeleri iki anlamı için de birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Soru: 8) Aşağıda verilen ifadelerden hayalî olanların başına “H”, gerçek olanların başına “G” yazınız.

Cevap:

(H) Ay Dede benimle konuştu!
(H) Orman bize gülümsüyordu.
(G) Araba bozulunca yolda kaldık.
(H) Küçük kedinin canı sıkılıyordu.
(G) Başarılı olmak istiyorsan çok çalışmalısın.
(G) Ben de sizinle oynamak istiyorum.
(H) Dere, kocaman kollarıyla beni kucaklıyordu.
(H) Rüzgâr büyük bir öfkeyle esiyordu.

Soru: 9) Aşağıdaki cümleleri okuyarak cümlelerdeki altı çizili kelimeleri inceleyiniz. Bu kelimelerin gerçek mi, mecaz mı, terim anlamıyla mı kullanıldığını yanlarına yazınız.

Cevap:

✅Defterime bir üçgen çizdim. (Terim anlam)

✅Babamla annem koyu bir sohbete daldılar. (Mecaz anlam)

✅Kaçan köpeği son anda yakaladı. (Gerçek anlam)

✅Öğretmenimi çok seviyorum. (Mecaz anlam)

✅Kendini zayıf hissettiğin alanlarda çok çalışmalısın. (Mecaz anlam)

2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları Metni Cevapları Sayfa 76

Soru: 10) Fatmanur, Atatürk’ün hayatı konusunda bir konuşma yapacaktır. Fatmanur konuşmasında sizce aşağıdaki bilgilerden hangilerine değinmelidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

Soru: 11) “güçlü” kelimesinin anlamlarını uygun olan cümlelerle eşleştiriniz. “Hayır” olarak işaretlediğiniz ölçütler için neler yapmanız gerektiği konusunda konuşunuz.

Cevap:

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Soru: Güvenilir genel ağ siteleri, dergi, gazete ve kitaplardan yardımlaşmayla ilgili atasözü ve deyimler bularak sınıfa getiriniz.

Cevap:

✅Atasözleri:

  • Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
  • Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
  • Dayanışma ile dağı aşarlar.

✅Deyimler:

  • El ele vermek
  • Omuz omuza vermek
  • Elinden tutmak

***2. Tema Millî Mücadele ve Atatürk Değerlendirme Çalışmaları Soruları metni cevapları Sayfa (74-75-76) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap