Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 34-35 (Okuma Kültürü Teması)

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 34

TEMA ADI: Okuma Kültürü 
METİN ADI: 1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları 

(…) Ben kitap okumayı sevmediğini sanan bir çocuktum. Denize girmek, bahçede oyun oynamak, bisikletle kaybolmak, uyumak ya da yığınla başka harika şey yapmak dururken kitap okumaktan çok sıkılırdım. Oysa iki ablam da sürekli kitap okur ve bundan mutluluk duyarlardı. Nasıl böyle olduklarını hiç anlamaz, yine de alttan alta imrenirdim onlara.

Günün birinde ablalarımdan biri elime bir kitap tutuşturdu. Çok kalındı. Duraksadığımı görünce üstüme düşmedi, yalnızca “Korkma, bir dene!” dedi. Denedim. Harikaydı! Birkaç günde bitirivermiştim koca kitabı. (…) Bugün ne yazarını ne adını hatırlıyorum. Ama konusu, geçtiği yerler, kahramanları hatta ne giydiklerine varıncaya kadar birçok ayrıntısı hâlâ aklımda.

Şimdi geriye dönüp baktığımda o kitap sayesinde beynimin bir yerlerinde kilitli duran, arkasında ne olduğunu hep çok merak ettiğim ama bir türlü açmaya cesaret edemediğim dev kapılardan birini ilk kez araladığımı anlıyorum. Sonraları bazı kitapları çok sevdim, bazılarını okuyamadım, sıkıldım. Zamanla kapı ardına dek açıldı. Her kitapta, o eşikten korkusuzca geçmeyi öğrendim. Çünkü öte tarafta renkler, sesler, insanlar, olaylar ve bilinmeyenlerle dolu gizemli ve baş döndürücü güzellikte düşsel bir dünya keşfetmiştim. Muhteşemdi!

Soru: 1-4. soruları metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Yazar kime, hangi konuda imrenmektedir? Açıklayınız.

Cevap: Yazar, kitap okumayı çok seven ablalarına imrenmektedir. Çünkü onların bu alışkanlığını anlamasa da gizliden gizliye beğenmektedir.

Soru: 2) Yazarın kitap okuma konusundaki düşünceleri nasıl bir değişim geçirmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Önceleri kitap okumaktan sıkılan yazar, denedikten sonra okumaktan büyük keyif almaya başlamıştır.

Soru: 3) Yazarın ablasının ona verdiği kitap hayatına nasıl etki etmiştir? Yazınız.

Cevap: Ablasının verdiği kitap, yazarın kitaplara bakışını değiştirmiş ve ona yeni bir dünyanın kapılarını açmıştır.

1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları Metni Cevapları Sayfa 35

Soru: 4) Metne uygun bir başlık öneriniz. Niçin bu başlığı önerdiğinizi yazınız.

Cevap: Başlık önerim Kitaplarla Açılan Kapı olur. Çünkü yazar kitap sayesinde zihninde yeni bir dünyanın kapılarını araladığını anlatmaktadır.

Soru: 5) Bir cümlede yargının nedeninin açıklandığı durumlarda neden-sonuç cümlesi oluşur. Aşağıdakilerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Evde okuyacak kitabı kalmadığından yeni kitaplar alması gerekiyormuş.
B) Kitapta okuduğu bölümü arkadaşlarına anlatmak için can atıyordu.
C) Bir yazar, toplumun sorunlarına gözlerini kapamazsa başarılı olabilir.
D) İnternetten derlediğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol etmelisiniz.

Cevap: A

Soru: 6) Aşağıdakilerin hangisinde farklı türde fiilimsiler bir arada kullanılmıştır?

A) Araştırma yapmak için kütüphaneye gitmesi gerekiyormuş.
B) Raftaki dergilerden birini eline alıp dikkatli bir şekilde inceledi.
C) Bilgiye kolay ulaşan insan, bilginin değerini pek anlayamıyor.
D) Aradığı kelimeyi sözlükten bularak kelimenin anlamını öğrendi

Cevap: D

Soru: 7) Fiilimsiler, birden fazla cümlenin tek cümle hâlinde ifade edilebilmesini sağlar. Buna göre
• Kitaptaki etkinlikleri tamamladılar.
• Etkinlikleri öğretmenleriyle kontrol ettiler.
cümlelerinin fiilimsiyle tek cümle biçimine getirilmiş hâli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tamamlanan etkinliklerin bir kısmı kitapta yer alıyordu.
B) Kitaptaki etkinlikleri tamamladılar ve öğretmenleriyle kontrol ettiler
C) Kitaptaki etkinlikleri tamamlayarak öğretmenleriyle kontrol ettiler
D) Etkinlikleri öğretmenleriyle kontrol ettiler çünkü tamamlamışlardı.

Cevap: C

Soru: 8) Aşağıdakilerden hangisi açıklayıcı anlatım biçimiyle yazılmamıştır?

A) Bazı bilgilerin veya kategorilerin aklıda hazır bulunduğunu savunmak, bütün insanlarda aynı zihinsel yapının bulunduğunu ileri sürmektir Böyle olsaydı dünyadaki bütün insanların benzer görüşlere sahip olması gerekirdi.
B) Bir şeyler yapmak lazımdı. Bunu nasıl yapacağını tasarlarken bir gün evde Yusuf’la karşılaştı. Belki haftalardan beri onu yakından görmemişti. Yüzünün sarılığı Muazzez’i korkuttu. Söylemeye hazırlandığı şeyleri unuttu.
C) Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır “Dağlık” sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır Dünyada birçok dağ olup bunların ortaya çıkış nedeni farklıdır
D) İznik, binlerce yıldır uygarlığa katkı sağlamış ve çiniciliği geliştirmiş bir kenttir Bu şehrin çiniciliğe yaptığı katkıları tarihî yapılar üzerindeki çini kaplamalarda açık seçik görmek mümkündür.

Cevap: B

***1. Tema Okuma Kültürü Tema Değerlendirme Soruları metni cevapları Sayfa (34-35) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap