Yürekdede ile Padişah dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 208-209-210-211-212
(Erdemler Teması)

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları Sayfa 208

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

SÖZCÜKLER

1 âlâ

2 destur

3 hâşâ

4 ağırlamak

5 yazgı

6 biçare

7 ipil ipil

8 payitaht

9 tepikleme

Cevap:

ANLAMLAR

[5] Tanrı’nın isteği, kader, ezelî takdir, yazı, alın yazısı, hayat, mukadderat, takdiriilâhî

[3] Bir durum veya davranışın kesinlikle kabul edilmediğini anlatan bir söz

[6] Çaresiz

[7] Parlak bir ışıkla yanarak, bir sönüp bir parlayarak

[1] İyi, pekiyi, daniska

[   ] Cuma ve bayram namazlarında minberde okunan dua ve verilen öğüt

[9] Tekmeleme

[4] İkram, izaz

[2] İzin, müsaade

[8] Başşehir, başkent

b) Yukarıda anlamını yeni öğrendiğiniz veya günlük hayatta sık kullanmadığınız sözcüklerden bazılarını seçerek cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

• Memur, odaya girmek için amirinden destur istedi.

• Müze yönetimi, yurt dışından gelen turist kafilesini en iyi şekilde ağırlamak için tüm imkanlarını seferber etti.

• Aracı yanan biçare adama herkes yardım etmek istiyor fakat kimsenin elinden bir şey gelmiyordu.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Yürekdede ve Ayşe Nine nerede konaklamışlardır?

Cevap: Yayla yolunda, şehrin ışıklarının görüldüğü bir noktada konaklamışlardır.

2. Padişah kim olduğunu neden açıklamamıştır?

Cevap: Padişah yönettiği ülkenin durumunu bizzat gözlemlemek için geziye çıkmıştır. Eğer kim olduğu bilinseydi, insanlar ona göre davranır, padişah da gerçekten neler olup bittiğini göremezdi.

3. Yürekdede’nin hangi sözleri Padişah’ı titretmiştir?

Cevap: “Biz bir kıl çadırla, bir kırık tencerenin hesabını öte dünyada nasıl vereceğiz diye tasalanır dururuz. Eğer bi de ona, sahip olduklarından ötürü bir iki sual edilse, ne der? Ne söyler?”

4. Yürekdede’nin isteği karşısında Ayşe Nine’nin verdiği cevabı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

5. Ayşe Nine ve Yürekdede’nin yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları Sayfa 209

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen karakterleri belirgin özellikleriyle tanıtınız.

Cevap: 

YÜREKDEDE

Yaşlı, konuksever, gönlü geniş, dinine bağlı, eşini seven, eşyaya kıymet vermeyen, tecrübeli bir insandır.

PADİŞAH

Ülkesindeki insanları düşünen, büyüklerine saygılı, alçak gönüllü bir insandır.

AYŞE NİNE

Yaşlı, konuksever, gönlü geniş, dinine bağlı, eşini seven, eşyaya kıymet vermeyen bir insandır.

4. ETKİNLİK

Metni tekrar dinleyiniz. Metindeki gerçek ve kurgusal unsurları bularak ilgili boşluklara yazınız.

Cevap: Metnin tamamı kurgusal olaylardan oluşmaktadır.

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları Sayfa 210

5. ETKİNLİK

www.eba.gov.tr adresinden “Yürekdede ile Padişah” videosunu izleyiniz. Yukarıdaki metin ve izlediğiniz videodaki kahramanlar ile olayı benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırınız.

EBA’da Yürek Dede ile Padişah videosu bulunmamaktadır. Aşağıdaki videodan ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

Video, metinle aynı şeyleri anlatmaktadır. Farklı olarak videoda metnin devamı da vardır.

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları Sayfa 211

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerden hareketle dinlediğiniz metni canlandırınız.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer tamlayıcısı eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunu düzelterek cümlelerin doğrusunu yazınız.

1. Çocuk doğruyu söyledi, kimse inanmadı.

Cevap: Çocuk doğruyu söyledi, ona kimse inanmadı.

2. Anadolu’nun toprağı insanı diriltir, umut verir.

Cevap: Anadolu’nun toprağı insanı diriltir, Anadolu insanına umut verir.

3. Sizi önemseyen ve inanan insanlar var.

Cevap: Sizi önemseyen ve size inanan insanlar var.

4. Gençlerden çok şey bekliyoruz fakat değer vermiyoruz.

Cevap: Gençlerden çok şey bekliyoruz fakat onlara değer vermiyoruz.

5. Bu evden nefret ediyordu ancak darda kalınca geliyordu.

Cevap: Bu evden nefret ediyordu ancak darda kalınca bu eve geliyordu.

Yürekdede ile Padişah Dinleme Metni Cevapları Sayfa 212

8. ETKİNLİK

Yürekdede ve Padişah’ın cuma günü şehirde karşılaştığını düşünerek masalın devamını yazınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

2. Nasrettin Hoca’nın “Ye Kürküm Ye” fıkrasını okuyunuz.

Cevap:

YE KÜRKÜM YE

Akşehir’in beyleri Hoca’yı yemeğe davet etmişler. Hoca nereden bilsin; davete, günlük kıyafetiyle katılmış. Katılmış ama ne hoş geldin, ne sefa getirdin diyen var. Herkes, allı pullu kıyafetlilere el pençe duruyormuş. Hoca, bir koşu evine giderek, sandıktaki işlemeli kürkünü giyip yemeğe geri dönmüş. Az evvel hoş geldin bile demeyenler, önünde yerlere kadar eğilmişler. Hoca’yı, yere göğe sığdıramayıp başköşeye oturtmuşlar. Kuzunun en hasını önüne koymuşlar. Herkes Hoca’nın yemeğe başlamasını bekliyormuş. Hoca, bir taraftan kürkünün kolunu sofrada sallamaya, bir taraftan da “Ye kürküm ye, ye kürküm ye!” demeye başlamış.

– İlahi Hoca, demişler, kürkün yemek yediğini kim görmüş?

Hoca taşı gediğine koymakta gecikmemiş:

– Kürksüz adamdan sayılmadık… İtibarı o gördü, yemeği de o yesin.

Alıntı: https://www.nasrettinhoca.info/ye-kurkum-ye-fikrasi

*** Yürekdede ile Padişah Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

https://youtu.be/44B2NDnjrqU