Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları

Sarımsak Soslu Makarna metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 112-114-115-116-117
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları Sayfa 112

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Televizyondaki yemek programları dikkatinizi çekiyor mu? Açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Yemek programları dikkatimi çekiyor. Bilmediğim yemeklerin tariflerini veriyorlar. Lezzetli olduğuna inandığım tarifleri not alıp anneme veriyorum.

2. Hangi yemekleri seviyorsunuz? Sebepleriyle açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Kuru fasulye ve pilavı çok seviyorum. İkisini de yemesi çok keyifli ve ikisi de çok lezzetli geliyor.

3. Daha önce herhangi bir büyüğünüzden yardım almadan yemek yaptınız mı? Yaptıysanız hangi yemeği yaptınız?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Yaptım. Melemen yapmıştım. 

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları Sayfa 114

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

malzeme:Bir eserin, yiyeceğin, yapının vs. hazırlanmasında yararlanılan bilgi, kaynak ve gereçlerin tamamı.

Cümlem: Annem yemek yapmadan önce yemek için gerekli olan tüm malzemeleri hazırlar.

havan: İçinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan, tahta, taş, maden veya plastikten yapılan kap.

Cümlem: Babamın aldığı leblebileri havanda toz haline getirip leblebi tozu yaptık.

tutam: Avuç içi veya parmak uçlarıyla tutulabilen miktarda olan.

Cümlem: Pazardan aldığımız pul biber o kadar acıymış ki bir tutamı bile tüm yemeği zehir gibi yapmış.

kıvam: Sıvılarda koyuluk, yoğunluk.

Cümlem: Hamurun kıvamını tutturmak için iki saat boyunca yoğurmak zorunda kaldım.

bulamaç: Sulu, cıvık hamur.

Cümlem: Kardeşim melemen yapmaya çalışmış ama çok fazla yumurta kullandığı için yemek bulamaç gibi olmuş.

haşlamak:Bir şeyi kaynar suya daldırmak, suda kaynatarak pişirmek.

Cümlem: Kayısı kıvamını yakalamak için yumurtalar kaynadıktan sonra iki dakika haşlamak gerek.

süzmek: Bir sıvıyı, içindeki katı maddelerden ayırmak için bez veya delikli bir kaptan geçirmek.

Cümlem: Sokak satıcısından aldığımız sütü süzünce içerisinde ne kadar pislik olduğunu gördük.

sos: Lezzet vermesi için bazı yemeklerin üzerine dökülen, domates, baharat vb. şeylerle yapılan karışım.

Cümlem: Babam sossuz makarnayı hiç sevmez.

duyu: İnsanların ve hayvanların, dış dünyanın uyaranlarını görme, işitme, koklama, dokunma ve tatma organlarıyla algılama yeteneği, duyum.

Cümlem: Kaza sonucu görme duyusunu kaybetmiş.

salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz.

Cümlem: Arkadaşımın vücudu büyüme hormonunu yetersiz salgıladığı için boyu uzamıyor.

yalıtmak: Elektrik ve ısı akımını engellemek, tecrit etmek, izole etmek.

Cümlem: Bagajdaki etler sıcak havadan etkilenmesin diye ısıyı yalıtmak etleri için straforlu kutuya koyduk.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Makarna yapmak için hangi malzemeler kullanılmıştır?

Cevap: Makarna yapmak için taze fesleğen, çam fıstığı, taze kaşar ya da beyaz peynir, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve makarna malzemeleri kullanılmıştır.

2. Yazarın yemek tarifini tamamladıktan sonra ağzının suyunun akmasının sebebi nedir?

Cevap: Yazarın yemek tarifini tamamladıktan sonra ağzının suyunun akmasının sebebi  beynin tat ve kokuyu hatırlamasıdır.

3. Sıcak yemeklerin, soğuk yemeklere göre daha fazla yeme isteği uyandırmasının nedeni nedir?

Cevap: Sıcak yemeklerin, soğuk yemeklere göre daha fazla yeme isteği uyandırmasının nedeni sıcak yemeklerden yayılan sıcak hava ile birlikte güzel kokuların da yayılmasıdır.

4. Bir kokunun size bir anınızı hatırlattığı oldu mu? Olduysa bu durumun sebebi ne olabilir?

Cevap: Bir kokunun size bir anınızı hatırlatıp hatırlatmadığına göre bu soruya cevap verebilirsiniz.

(örnek)

Yağmurdan sonraki toprak kokusu bana köydeki yaz tatilimde kolumu kırdığım günü hatırlatır. O yaz tatilinde bisikletten düşüp kolumu kırmıştım. O esnada yağmur yağıyordu ve burnuma toprak kokusu geliyordu.

5. Tat ve koku alma duyunuz olmasaydı ne hissederdiniz? Bu duyular hayatınıza ne katıyor?

Cevap: Tat ve koku alma duyumuz olmasaydı, hayattan zevk alamazdık. Bu duyular sayesinde hangi yiyeceğin yenip yenilmeyeceğini anlayabiliyoruz.

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları Sayfa 115

3. ETKİNLİK

Aşağıda bir gıda ürününün üzerinde yer alan bilgiler verilmiştir. Bilgilerden hareketle soruları cevaplayınız.

DOMATES SALÇASI, TUZLU

Üretim tarihi (ÜT), son kullanma tarihi (SKT) ve parti numarası (PN) ambalaj üzerindedir. Serin ve rutubetsiz yerde saklayınız. Güneş ışığından koruyunuz. Kapak açıldıktan sonra 2 cm kadar bitkisel sıvı yağ ilave ederek buzdolabında saklayınız. Kapak güvenlik düğmesi atmış ve sızıntılı ambalajları satın almayınız.

İçindekiler: Domates, tuz.

ÜT: 02/09/2017
SKT: 02/09/2018
PN: 16

1. Ürün hangi tarihten sonra kullanılmamalıdır?

Cevap: Ürün 02/09/2018 tarihinden sonra kullanılmamalıdır.

2. Ürünün saklama koşulları ile ilgili verilen bilgiler nelerdir?

Cevap: Ürün serin ve rutubetsiz, güneş ışığı görmeyen bir yerde, kapak açıldıktan sonra 2 cm kadar bitkisel sıvı yağ ilave edilerek buzdolabında saklanmalıdır.

3. Aşağıdakilerden hangisine alerjisi bulunan bir insan, bu ürünü tüketmekten kaçınmalıdır?

A) Kırmızı et
B) Patates
C) Domates
D) Biber

Cevap:  C şıkkı: Domates

Neden bu cevabı verdiniz? Cevabınızı metindeki bilgilerle destekleyiniz.

Cevap: Çünkü salça domatesten yapılmaktadır.

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları Sayfa 116

4. ETKİNLİK

a) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir karşılaştırma cümlesi yazınız.

Cevap:  Bu nedenle soğuk yiyeceklerin bulunduğu tabaklar, sıcak yiyeceklerin bulunduğu tabaklara göre, çoğunlukla daha az istek uyandırır.

b) Siz de iki karşılaştırma cümlesi yazınız.

Cevap: 

» Bu otobüs öncekinden daha geniş koltuklara sahiptir.

» Annem sınavlara benden daha çok önem gösteriyor.

NOT: Daha fazla karşılaştırma cümlesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Karşılaştırma Cümleleri Örnekleri

c) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir örneklendirme cümlesi yazınız.

Cevap: Bir tabak sarımsak soslu makarna fotoğrafına bakmak ya da kaynayan suyun sesini işitmek veya fesleğen yapraklarına dokunmakla beynin tat ve kokuyu hatırlaması, sık sık yaşadığımız bir şeydir ve bu durumda ağzımız sulanır.

d) Siz de iki örneklendirme cümlesi yazınız.

Cevap: 

1- Mavi, yeşil, sarı gibi bazı renkler insana huzur verir.

2- Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanların bakımı itinayla yapılmalıdır.

NOT: Daha fazla örneklendirme cümlesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Örneklendirme Cümleleri Örnekleri

5. ETKİNLİK

Aşağıya ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz yemeğin malzemelerini sıralayınız. Ardından yemeğin yapılışını yazınız. Daha sonra hazırladığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnektir)

Yemeğin İsmi: Mantarlı Omlet

Malzemeler:
– 3 adet yumurta
– 10 adet konserve mantar
– 2 yemek kaşığı sıvı yağ
– 1 yemek kaşığı süt
– Tuz
– Pul biber

Yapılışı: 3 adet yumurtayı 1 yemek kaşığı süt ve yeterince tuz ilave ederek köpürene dek çırpın ve pul biber ilave edin. 10 adet konserve mantarı ince ince doğrayın. Yapışmaz yüzeyli tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı alarak mantarları kavurun, çırpılmış yumurtayı da tavaya aktarın. Arada tavayı hafifçe sallayarak omleti pişirin. Pişince bekletmeden servis tabağına alın.

Bu yemek tarifi nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Sarımsak Soslu Makarna Metni Cevapları Sayfa 117

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuyunuz.

– Makarna çok lezzetli bir yemektir ama çok yersek fazla kilo alabiliriz.

– Türkiye’de her yıl tonlarca ekmek israf ediliyor oysaki tüketeceğimiz kadar ekmek kullanarak israfın önüne geçebiliriz.

– Düzenli beslenelim yoksa çeşitli sağlık problemleri yaşayabiliriz.

a) Altı çizili kelimelerin metnin anlamını nasıl etkilediğini açıklayınız.

Cevap: Altı çizili kelimeler iki cümleyi birbirine bağlama görevi üstlenmişlerdir. Anlamsal olarak ifadeler arasında bağlantı kurulmasını sağlamıştır.

b) Siz de bu ifadeleri kullanarak cümleler kurunuz.

Cevap: 

» Resim de yapıyorum ama müziği daha çok seviyorum.

» Telefon yere düşer düşmez parçalandı oysa ki kılıfla kullanıyordum.

» Börek kokusu geliyor yoksa babaannem mi geldi?

NOT: Daha fazla örnek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Bağlaç Örnekleri

7. ETKİNLİK

Görme, duyma, koku alma, tatma ve dokunma duyularına ait verilerden yararlanarak bilgilendirici bir metin yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

DUYU ORGANLARIMIZ VE GÖREVLERİ

Canlı ve cansız varlıkları algılamamızı sağlayan 5 duyu organımız bulunur. Her duyu organımızın görevi ve işlevi farklı olduğu gibi, duyu organlarımızdan biri ya da birkaçının görevini yerine getirmemesi hayatımızda aksaklıklara yol açar.

Duyu organları arasında yer alan göz; çevremizdekileri görmemizi; kulak işitmemizi; burun koku almamızı; dil tat almamızı ve deri sıcaklık, doku gibi maddelerin özelliklerini ayırt ederek hissedebilmemizi sağlar.

Gözümüz ışık sayesinde çevremizdeki görmemizi sağlar. Retina, ağ tabakası ve sinirler aracılığı ile görme işlevini yerine getiren göz; insanların dışında kedi, kuş, aslan gibi memeli canlılarda ve bazı deniz canlılarında bulunur. Tek hücreli canlılarda ya da omurgasız hayvanların birçoğunda göz bulunmaz. Bu canlılar, çevreyi diğer organları ile algılar.

Kulağımız havadaki titreşimleri algılamamızı sağlar. Canlı ve cansız varlıkların çıkardığı sesleri duymamıza yarayan kulağımız; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Sesler, sinirler yoluyla beynimize aktarıldığı gibi, iç kulakta, sesleri beyne ileten sinirler bulunur.  Kulak insanların dışında memeli hayvanlarda da bulunur.

Tat alma görevi gören dil, aynı zamanda konuşmamızı da sağlayan organımızdır. Besin maddelerinin tadını almamızı sağladığı gibi, diğer maddelerin tadını da dilimiz sayesinde alırız. Dilimizin üzerinde bulunan hücreler, maddelerin nasıl bir tadı olduğunu anlamamızı sağladığı gibi, dilimiz yandığında uzun süre tat alamayız. Çünkü tat almaya yarayan hücreler çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ya da içecekler tükettiğimizde ölür. Dil insanların yanı sıra, gelişmiş birçok hayvanda bulunmaktadır.

Burnumuz koku almamızı sağlayan organımız olduğu gibi, nefes almamıza da yarar. Canlı ve cansız maddelerin kokusunu burnumuz yoluyla alırız. Koku alma, hayvanlarda başka organlar yoluyla da gerçekleşebilir. Ancak memeli hayvanların çoğunda koku alma organı burundur.

Derimiz maddelerin yapısını anlamamızı sağlayan organımızdır. Aynı zamanda vücudumuzun dış kısmını oluşturarak, bizi soğuktan, darbelerden ve yaralanmalardan korur. İnsan derisi birkaç yapıdan meydana geldiği gibi, derimiz gözenekli bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra, insan derisi canlı olduğu için sürekli kendini yenilemeye devam eder. Ölü hücrelerimizden banyo yaparken kurtulduğumuz gibi, yeni deri hücreleri sayesinde vücudumuz korunmaya devam eder.

Alıntı ve Kaynak: cicicee.com

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Aşağıdaki Türk bilim insanlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir sunum hazırlayınız.

Vecihi Hürkuş, Jale İnan, Safiye Ali, Halil İnalcık, Cahit Arf, Fuat Sezgin, Halet Çambel ve Aziz Sancar.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak belirtilen bilim adamları hakkındaki araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Vecihi Hürkuş Kimdir?

Jale İnan Kimdir?

Safiye Ali Kimdir?

Halil İnalcık Kimdir?

Cahit Arf Kimdir?

Fuat Sezgin Kimdir?

Halet Çambel Kimdir?

Aziz Sancar Kimdir?

5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

41 Yorum

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!