Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları

Sahildeki Yumurtalar dinleme metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 217-218-219-220-221 (Doğa ve Evren Teması)

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 217

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Su kaplumbağaları hakkında neler biliyorsunuz?

Su kaplumbağaları hem karada hem de suda yaşayabilen kabuklu hayvanlardır.

2. Kaplumbağaların üzerindeki kabuk ne işe yarar?

Kaplumbağaları dış tehlikelere karşı korur.

3. Hangi hayvanlar hem suda hem karada yaşayabilir?

  • Timsah
  • Penguen
  • Kaz
  • Ördek
  • Pelikan
  • Kurbağa
  • Su Kaplumbağası
  • Su Yılanı
  • Karabatak
  • Su Samuru
  • Fok Balığı
  • Yengeç

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 218

1. ETKİNLİK

Görselleri inceleyelim. Metnin konusunu tahmin ederek yazalım.

Cevap: Metnin konusu su kaplumbağaları olabilir.

2. ETKİNLİK

Sahildeki Yumurtalar” adlı metni dikkatle dinleyin. Öğretmeniniz bazı yerlerde metni dinletmeye ara verecek ve metnin devamı ile ilgili tahminlerde bulunmanızı isteyecek. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazın.

Cevap:

Birinci soruya verdiğim cevap:
Kaplumbağayı düzeltmiş olabilir.

İkinci soruya verdiğim cevap:
Eğer kaplumbağa denize doğru itilirse dalgalar yardımıyla kaplumbağa düz duruma gelebilir.

Üçüncü soruya verdiğim cevap:
Başka bir kumsala götürmüş olabilir.

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 219

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin edelim.

Cevap: 

sahil: Karanın deniz, göl, ırmak boyunca uzanan bölümü, kıyı, yaka, yalı

kumsal: Denize, göle vb. yerlere girilebilen genellikle kumluk alan, deniz hamamı, kumbaşı, plaj

çelme takmak: Birini yere düşürmek için ayağının önüne ayak uzatmak

kızak: Kar veya buz üzerinde kayarak yol alan tekerleksiz taşıt

kuluçkaya yatmak: Genellikle dişi kuş yavru çıkarmak için yumurtaların üzerine yatmak

inci: İstiridye gibi bazı kavkılı deniz hayvanlarının içerisinde oluşan, değerli, küçük, sert, sedef renginde süs tanesi

4. ETKİNLİK

Dinledim, anladım, soruları cevaplıyorum.

1- Su kaplumbağası, yumurtalarını nereye bıraktı?

Cevap: Kumsala bıraktı.

2- Kaplumbağa nasıl ters döndü?

Cevap: Çakal ile sansar onu ters çevirdiler.

3- Kaplumbağayı kim kurtardı? Nasıl?

Cevap: Küçük bir çocuk kurtardı. Kaplumbağayı denize doğru çekti. Dalgalar yardımıyla kaplumbağa düz döndü.

4- Kaplumbağa çocuğa ne dedi?

Cevap: Kendisini kurtardığı için teşekkür etti. Sahile bıraktığı yumurtalarını da kurtarmasını istedi.

5- Elinde bir sepetle sahile dönen çocuk ne yaptı?

Cevap: Yumurtaları sepete doldurdu. Bir kayanın arkasına saklanıp çakalla sansarı bekledi.

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 220

6- Sahile gelen sansarla çakal ne yaptı?

Cevap: Önce kaplumbağayı aradılar. Bulamayınca yumurtaları aramak için bütün sahili kazdılar.

7- Çocuğun balıklarını alanlar kimlermiş?

Cevap: Çakal ile sansarmış.

8- Çocuk, yumurtaları nereye koydu?

Cevap: Kuluçkaya yatmış kırlangıçların altına koydu.

9- Sansarla çakal, yavruları korkutmak isteyince neyle karşılaştılar?

Cevap: Kırlangıçlar çakal ile sansarı hep birlikte gagaladılar.

10- Uzak denizlerden dönen anne kaplumbağa, yavrularını sapasağlam görünce ne yaptı?

Cevap: Çocuğa teşekkür edip getirdiği inci tanelerini ona verdi.

Arkadaşlar, sansarla çakalın yaptıklarını doğru buluyor musunuz? Orada olsaydınız onlara neler söylerdiniz, nasıl bir ders verirdiniz?

Cevap: (örnek) Doğru bulmuyorum. Orada olsaydım onlara bu yaptıklarının yanlış olduğunu söylerdim. Onları bir kafese kapatıp çaresiz kalmanın ne demek olduğunu öğrenmelerini sağlardım.

Sahildeki Yumurtalar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 221

5. ETKİNLİK

Hayvanları korumak ve onların yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak niçin önemlidir? Bu konudaki duygu ve düşüncelerini aşağıya yazabilir misin?

Cevap: 

(örnek)

Bu dünya yalnızca insanların yaşam alanı değil. Yaşayan her türlü canlıya değer vermek gerekiyor. Biz insanlar olarak akıllı canlılarız. Fakat hayvanların akılları sınırlıdır. Başlarına gelen sorunları bizim gibi çözemeyebilirler. Muhtaç kalabilirler. Bizi insanlar olarak onlara yardım etmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak hayvanlar yok olur. Hayvanlar yok olursa doğanın dengesi bozulur. Doğanın dengesi bozulursa biz de yaşayamayız.

6. ETKİNLİK

a. Konuşma çizgisinin kullanımını inceleyelim.

Çocuk eğilip kaplumbağayı çevirmeye çalıştı. Fakat gücü yetmedi. Ter içinde,
– Çok ağırsınız, dedi.
Su kaplumbağası:
– Beni denize doğru itebilirsen dalgaların yardımıyla dönebilirim, dedi.

b. Aşağıdaki cümlelerin uygun yerlerinde konuşma çizgisi kullanalım.

Cevap: 

Bir süre sonra kaplumbağa suyun yüzeyinde göründü.
Teşekkür ederim, size borcumu nasıl ödeyebilirim, diye sordu.
Ne borcu? Benim yerimde kim olsa aynı şeyi yapardı, dedi çocuk.

*** Sahildeki Yumurtalar dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf Sonuç Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

14 Yorum

Yorum Yap