Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar metni cevapları ve soruları, SDR Dikey Yayıncılık 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 32-34-35-36-37
(Erdemler Teması)

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları - 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları – 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları Sayfa 32

HAZIRLIK

• Aşağıda verilen görseli inceleyiniz. Görseldeki çocukların iş birliği yaparak başardıkları işi anlatınız.

Cevap: Çocuklar iş birliği yaparak kardan adam yapmışlardır.

• Siz de günlük hayatınızdan “iş birliği“ konusuna örnekler veriniz.

Cevap: Arkadaşlarımızla beraber okul bahçesindeki çöpleri toplamak. Evde annemiz ile birlikte bulaşıkları yıkamak. Anne, baba ve çocuklar ile badana yapmak. Pazar ya da market alış verişinden dönerken herkesin poşetleri paylaşarak taşıması.

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları Sayfa 34

1. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki görselde çocuk, beden dili ile ne anlatmaktadır? Verilen ip uçlarından yararlanarak anlatılmaya çalışılan kelimeyi bulup noktalı yere yazınız.

Cevap:

Görseldeki çocuk beden dili ile güçlü olduğunu, fiziksel kuvvet gerektiren işleri başarabileceğini anlatmak istemiştir.

Fiziksel güç, takat → KUVVET

b. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri resimli sözlüğünüzden bulunuz. Kelimelerin anlamlarını okuyup öğreniniz. Kelimeleri ve anlamlarını kelime defterinize not ediniz.

c. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimelerle cümleler kurup söyleyiniz.

Cevap:

birlik: Bir arada olma durumu.

Cümle:Dereye düşen köpeği orada bulunan insanlar birlik olup kurtardılar.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz özlü sözün konusu nedir? Yazınız.

Cevap: Birlik ve beraberliktir.

3. ETKİNLİK

Özlü sözün görseli sözün konusunu yansıtıyor mu? Niçin? Açıklayınız?

Cevap: Görselde öğrencilerin bayram için sınıfı süslediklerini görüyoruz. Öğrenciler içinde koltuk değneği ile sakat olduğunu anladığımız bir öğrenci de bulunuyor. Öğrenciler iş bölümü yaparak öğretmenlerine yardım ediyorlar. Öğrenciler beraber hareket ettikleri için ortaya güzel bir iş çıkmış. Sonuç olarak özlü sözün görseli sözün konusunu yansıtıyor.

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları Sayfa 35

4. ETKİNLİK

a. Aşağıda verilen metni okuyunuz. Metnin konusu nedir? Yazınız.

Cevap:

Metnin konusu: Birlik içinde hareket etmenin sağladığı fayda.

b. Okuduğunuz hikâye edici metin türünü, bilgilendirici metin ve şiir türünden ayıran özellikler nelerdir? Yazınız.

Cevap:

Bilgilendirici metinde okuyucuya bir konu hakkında bilgi verilir. Bu metinde ise bir olay anlatılmıştır.

Şiirde anlatılacaklar, bir ahenk içinde sanatlı olarak verilir. Bu metinde ise ahenk ve sanat yoktur, olaylar düz bir şekilde anlatılmıştır.

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları Sayfa 36

5. ETKİNLİK

Birlikte iş yapmanın yararlarını anlatan bir konuşma yapınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkin olarak kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap:

(örnektir)

Sevgili Arkadaşlar,

Yaşamda insanların tek başına yapamayacağı işler vardır. Mesela bir evi insan tek başına inşa edemez. Bir evi inşa etmek için birden çok insan gereklidir. Biri tuğla taşır, biri harç karar, biri demirleri büker, tüm bu işleri birlikte yaparak güzel bir ev meydana getirirler. Eğer tüm bu işleri tek bir kişi yapsaydı hem o ev güzel olmazdı hem de çok uzun sürerdi.

Birlikte yapılan işler güzel olur. Herkes birbirinin eksiğini tamamladığı için daha güzel işler ortaya çıkar. Birlikte yapılan işler daha kısa sürede biter. Bir iş birlik içinde yapıldığında, birlikte iş yapmanın mutluluğu ile o işten zevk alınır, iş daha azimle yapılır. Birlikte iş yapmak aynı zamanda insanları birbirleriyle kaynaştırır.

Siz de düşünün: Ödev yaparken tek başına olmak mı daha iyi yoksa birkaç arkadaşınız ile birlikte birbirinize yardım ederek ödevleri bitirmek mi daha iyi? Bu soruya vereceğiniz cevap ile birlikte iş yapmanın faydalarını daha iyi anlayabilirsiniz.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

6. ETKİNLİK

Özlü sözden neler öğrendiniz? Özlü sözdeki düşünceye katılıyor musunuz? Niçin? Açıklayınız.

Cevap:

Özlü sözden, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek tüm güçlüklere karşı gelebileceğimizi öğrendim. Özlü sözdeki düşünceye katılıyorum. Çünkü günlük yaşamımızda da insanlarla birlikte yaptığımız işler daha kolay, daha çabuk ve daha güzel bir şekilde bitiyor. Sorunlara karşı beraber hareket ettiğimiz zaman mutlaka çözüm buluyoruz.

7. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerden anlamlı ve kurallı cümleler oluşturup yazınız. Cümlenin büyük harfle başladığını ve sonuna uygun noktalama işareti konulduğunu unutmayınız.

Cevap:

vermeliyiz kişiliklerine değer arkadaşlarımızın

Arkadaşlarımızın kişiliklerine değer vermeliyiz.

saygılı çalışırken olmalıyız arkadaşlarımıza

Çalışırken, arkadaşlarımıza karşı saygılı olmalıyız.

Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar Metni Cevapları Sayfa 37

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Doğru olan cümlelerin başına “D”, yanlış olan cümlelerin başına “Y” yazınız.

Cevap:

D Metnin konusunu bulmak için görsellerinin ne anlattığından yararlanabiliriz.

D Harfleri yazım yönlerine uygun yazmalıyız.

D Hikâye edici metin türünde yer, olay ve şahıs unsurları bulunur.

D Özlü sözler öğüt verir.

Y Okuduğumuz özlü sözün konusu çalışkanlıktır.

Y Konuşmalarımızda beden dilimizin bir etkisi yoktur.

D Hiç kimse, saygısız kişilerle iş birliği yapmak istemez.

*** Özlü Söz: Birlikten Kuvvet Doğar metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR Dİkey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!