Okumak Metni Cevapları (3. Sınıf Telafi)

3. sınıf Türkçe dersi telafi programı etkinlikleri, Okumak metni cevapları, sayfa 26-27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40

Okumak Metni Cevapları (3. Sınıf Telafi Eğitimi Programı)

Okumak Metni Cevapları (3. Sınıf Telafi Eğitimi Programı)

Okumak Metni Cevapları Sayfa 26

OKUMAK

Ben okumaktan hoşlanırım. Kim hoşlanmaz değil mi? Okumak hem şekerlerden tatlı hem yararlı hem de eğlendiricidir.

Birinci, sınıfta okumaya başladığımda ne kadar heyecanlıydım. Okumak, neden bu kadar önemli? İnsanlar ne zamandan beri okuyorlar? Okumak bize ne kazandırır? Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? İşte bunları da ancak okuyarak öğrenebilirim.

“Okumak” kelimesinin iki anlamı var dilimizde. Biri eğitim almak, okula gitmek. Ben bundan söz etmeyeceğim. Biz, “okumak” derken her türlü basılı malzemeyi okumayı kastediyoruz… Kitaplar, gazeteler, dergiler…

Okumaya küçük yaşlarda alışmalıyız. Bol bol okumalıyız. O zaman mutlu, çalışkan bir kişi oluruz. Yaşamın zorluklarını yeneriz.

Okumak, bize geçmişle ilgili bilgi kazandırır. Gelecekle ilgili ipuçları verir. Kelime dağarcığımızı genişletir. Okudukça farklılaşırız iyi yönde değişiriz. değişiriz.

Bilgili bir öğrenci olmak için de okumalıyız. Bunu mutlaka deneyin Günde yarım saatlik bir okuma ile bilgimiz artar. Seviliriz. Güzel arkadaşlar ediniriz.

Kitaplar aslında en iyi dostlarımızdır. Onlar hiç şikâyet etmezler. Dilediğimiz yere bizimle gelirler. Bize bilgi vermek için çırpınır dururlar. Onlar her gün ziyaret edersek çok sevinirler, bizi de sevindirirler.

Kitaplar bize asla küsmezler. Bizim iyiliğimizi düşünen arkadaşlarımızdır.

Kısacası kitap, iyi bir yol arkadaşıdır. Bilgi hazinesidir. Bu hazineden yararlanalım.

Metin ÖZDAMARLAR
Havalı Hayalllerim
(Kısaltılıp düzenleme yapılmıştır.)

Okumak Metni Cevapları Sayfa 27

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “Okumak” metnine uygun cevaplayınız.

1. Okuduğunuz metnin konusunu söyleyiniz ve yazınız.

Cevap: Okumanın önemi

2. Okuduğunuz metnin ana fikrini söyleyiniz ve yazınız.

Cevap: Okudukça farklılaşırız, iyi yönde değişiriz.

3. Okumanın kaç anlamı varmış?

Cevap: İki anlamı varmış

4. Okumaya hangi yaşlarda alışmalıyız?

Cevap: Küçük yaşlarda alışmalıyız.

5. Okumak bize geçmişle ilgili ne kazandırır?

Cevap: Bilgi kazandırır.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 28

2. ETKİNLİK

“Okumak” kelimesinin size çağrıştırdıklarını yazınız.

Cevap:

(örnek)

  • Kitap
  • Bilgi
  • Hazine
  • Dost
  • Macera

Okumak Metni Cevapları Sayfa 29

3. ETKİNLİK

Yukarıdaki etkinlikte bulduğunuz kelimelerin anlamlarını tahmin edip boş bırakılan yerlere yazınız.

Cevap:

kitap: Ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü

bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek

hazine: Altın, gümüş, mücevher vb. değerli eşya yığını, büyük servet

dost: Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse

macera: Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven

Sözlükten kelimelerin anlamlarına bakarak sözlük defterine yazınız. Sözcükleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

• Dün akşam kitaplarımı kapladım.

• İnternetten her türlü bilgiye ulaşabiliriz.

• Mağaradaki ejderha hazineleri koruyordu.

• Ben dostlarım için doğru olan her şeyi yaparım.

• Dedem bize askerdeyken başından geçen maceraları anlatır.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 30

“Okumak” metninin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

Okudukça farklılaşırız, iyi yönde değişiriz.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 31

5. ETKİNLİK

“Kitap en iyi arkadaştır” sözünü açıklayan bir konuşma yapınız. Açıklamanızı boş bırakılan yere yazınız.

Cevap:

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

Kitap, bize çeşitli bilgiler veren, karanlık gecelerimizi aydınlatan güzel bir arkadaştır. Hem de öyle güzel bir arkadaş ki bize hiç yalan söylemez. Bizi hiç aldatmaz. Bizim en iyi dostumuzdur.

Kitap hiçbir zaman boş zamanda yapılacak bir etkinlik değildir. Kitap okumak ayrı bir uğraş gerektirir. Ona ayrı bir zaman ayırmamız gerekir. Yoksa o bize sırtını döner, verdiği bilgileri de unutturabilir.

Biz kitap okumasak, onunla ilgilenmesek bile o bize hiç küsmez. Yeniden onu okumamız için sabırla bekler. İşte kitap, böyle bir arkadaştır. Her zaman yanımızdadır. En iyi arkadaşımızın kıymetini bilelim.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 32

6. ETKİNLİK

A. Aşağıdaki başlıklardan “Okumak” metninin içeriğine uygun olanları işaretleyiniz.

Cevap: 

  • En İyi Dostlarımız
  • Bilgi Hazinesi
  • Kitap En İyi Arkadaştır
  • Okudukça Farklılaşırız

B.
“Okumak” metninin içeriğine uygun başlık önerinizi yazınız.

Cevap: 

YOL ARKADAŞIMIZ

Okumak Metni Cevapları Sayfa 33

7. ETKİNLİK

A.

Bilgilendirici metin, okuyan kişiye bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla oluşturulmuş metinlerdir. Bu metinler daha çok ders kitaplarında, dergilerde, ansiklopedilerde, otobiyografilerde bulunur.

SERÇE

Serçeyi hepimiz biliriz. En çok gördüğümüz kuşlardandır. Serçelerin göç etmediğin biliyor muydunuz?

Birçok kuş havalar soğuyunca, daha kolay yiyecek bulabilmek, belki de üşümemek için sıcak ülkelere göç ederken, serçeler göç etmezler. Onlar bizi daha çok seviyor gibi geliyor bana…

Özellikle kış mevsiminde serçeler yiyecek bulmakta zorlanırlar. Soframızdan artan kırıntıları, yemek artıklarını serçelere versek daha iyi olmaz mı? Serçeler bize pek zararı olmayan, minik canlılardır. Unutmayalım ki; insan olmayan yerlerde serçeler pek nadir görülürler… Önümüz kış, sadık dostlarımız serçeleri aç bırakmayalım, ne dersiniz? Ne demiş atalarımız ‘’Dost kara günde belli olur.’’ Haydi çocuklar! Bir başlangıç yapalım, bu kış serçelere dostluğumuzu gösterelim. Söz mü?

Yukarıdaki metinden hareketle serçelerin niçin göç etmediğiyle ilgili hayalî Açıklamalar yazınız.

Cevap: 

Serçeler göç etmiyor çünkü serçeler, diğer göç eden kuşlara göre daha küçüktürler ve daha güçsüzdürler. Onların kuvvetli rüzgarlarla baş edecek, uzun süre kanat çırpacak güçleri yoktur. Bu yüzden göz etmezler.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 34

B.

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve türlerini işaretleyiniz.

Her yerden daha güzel
Bizim için burası,
Okul, sevgili okul,
Neşe, bilgi yuvası.
Güzel kitaplar burada
Birçok arkadaş burada.
İnsan nasıl sevinmez
Böyle yerde okur da?

 

Cevap: 

(   ) Bilgilendirici metin (X) Şiir (  ) Hikâye

ÖĞRETMENE SAYGI

Atatürk’ün bir köye yolu düşmüştü. Her zaman olduğu gibi köyün ilkokulunu ziyaret etti. Okul bahçesinde oynayan çocuklarla ilgilendi.

Zil çalınca öğrencilerle birlikte sınıfa girdi. Genç öğretmen, Atatürk’ü öğretmen kürsüsüne davet etti.

Atatürk, arka sıralardan birine oturarak:
— Hayır, siz yerinizi alınız, dersinizi veriniz. Sınıfında bir öğretmen cumhurbaşkanından daha büyüktür, diyerek öğretmene verdiği önemi vurgulamış oldu.

Falih Rıfkı ATAY

Babamız Atatürk

Cevap: 

(X) Bilgilendirici metin (   ) Şiir (   ) Hikâye

Okumak Metni Cevapları Sayfa 35

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki eş sesli kelimelerin anlamlarını örnekteki gibi yazalım.

Cevap: 

Okumak Metni Cevapları Sayfa 36

B.Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlarını bulmaca içinde bulunuz. Bulduklarınızı farklı renklere boyayınız.

Cevap: 

Okumak Metni Cevapları Sayfa 37

C. Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlarını bulmaca içinde bulunuz. Bulduklarınızı farklı renklere boyayınız.

Cevap: 

Okumak Metni Cevapları Sayfa 38

9. ETKİNLİK

Masal ve hikâye okumanın çocuklara ne gibi faydaları olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız. Aşağıya yazınız.

Cevap: 

Masal ve hikâye okumak çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını  geliştirir. Okuma ve dinleme becerilerinin gelişmesini sağlar. Çocukların iyi ile kötüyü ayırt etmelerini sağlar. Masal ve hikâye okurken çocuklar iyi vakit geçirirler. Okuma alışkanlığı kazanırlar.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 39

10. ETKİNLİK

Kütüphane kayıt formunu, yönergelerine uygun olarak doldurunuz.

Kendi bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

Okumak Metni Cevapları Sayfa 40

11. ETKİNLİK

A.

Tablodaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin adın hangi özelliğini belirttiğini ya da nitelediğini yazınız.

Cevap: 

Kırmızı kazağını çok beğendim. Rengini niteliyor.
Annem pazardan iki karpuz aldı. Sayısını niteliyor.
Ağaçtaki şu kuşu görüyor musun? Yerini niteliyor.
Herkese ikişer elma düştü. Sayısını niteliyor.
Yemek, yuvarlak masa etrafında yendi. Biçimini niteliyor.
Ağabeyim yeni araba aldı. Durumunu niteliyor.
Kapıda birkaç kişi var Sayısını niteliyor.

B.

Aşağıdaki cümlelerden bir varlığı çeşitli yönleriyle niteleyen ya da belirten sözcükleri bulunuz. Altını çizerek gösteriniz.

Cevap: 

• Pazardan kırmızı, sulu ve lezzetli elmalar aldım.

• Ağaçtaki sarı yaprak düştü.

• Dedem ağacın kuru dallarını kesti.

Çalışkan karınca gün sonunda yorgun düştü.

*** 3. Sınıf Telafi Programı Okumak Metni  etkinlik cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Telafi Eğitim Programı Metinlerinin Tümünü Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yap