Masal Kuşu Metni Cevapları

Masal Kuşu metni cevapları ve soruları, SDR Dikey Yayıncılık 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 142-144-145-146-147
(Çocuk Dünyası Teması)

Masal Kuşu Metni Cevapları - 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Masal Kuşu Metni Cevapları – 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Masal Kuşu Metni Cevapları Sayfa 142

HAZIRLIK

1. Yaptığınız resmi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. Onlardan resminizin kendilerine çağrıştırdığı masal adını söylemelerini isteyiniz.

Yaptığınız resme göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. Aşağıdaki kare bulmacada masalla ilgili kelimeler gizlenmiştir. Bu kelimeleri bulup boyayınız.

Cevap:

Masal Kuşu Metni Cevapları - Bulmaca

Masal Kuşu Metni Cevapları – Bulmaca

Masal Kuşu Metni Cevapları Sayfa 144

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri ve bu kelimelerin anlamları ile ilgili tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

b. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri resimli sözlüğünüzden bulup kelimelerin anlamlarını okuyunuz. Kelimeleri ve anlamlarını kelime defterinize not ediniz.

c. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimelerle cümleler kurup söyleyiniz.

Cevap: 

yokuş: Aşağıdan yukarıya gittikçe yükselen eğimli yer, iniş karşıtı

Cümle: Bisikletle yokuş yukarı çıkmak çok zor.

güz: Sonbahar

Cümle: Güz zamanı ağaçların yaprakları sararır, yerlere dökülür.

peri kızı: Doğaüstü güçleri olduğuna inanılan, hayal ürünü varlık

Cümle: Rüyamda bir peri kızı bana en ok istediğim oyuncağı getirmişti.

okuntu: Küçük armağanlarla yapılan düğün çağrısı

Cümle: Düğüne çağırmak için artık okuntu yerine cep telefonlarına mesaj gönderiliyor.

şehzade: Padişahların ve oğullarının erkek çocuklarına verilen san

Cümle: Küçük şehzade bir gün iyi bir padişah olabilmek için çok alışıyordu.

2. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlılarını birer cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

gece → gündüz

Cümle: Karanlıkta boncuğu göremeyeceğimiz için gündüz aramaya karar verdik.

üst → alt

Cümle: Akşama alt komşumuza misafirliğe gideceğiz.

ön → arka

Cümle: Çocuklar arabada arka koltuğa oturmalıdırlar.

Masal Kuşu Metni Cevapları Sayfa 145

b. Aşağıda ok içinde verilen kelimelerin eş anlamlılarını bulup daire içine alınız.

Cevap: 

güz ⇒ mevsim soğuk sonbahar

aniden ⇒ çabuk birdenbire hemen

nefes ⇒ soluk hava nabız

Masal Kuşu Metni Cevapları - Eş Anlamlı

Masal Kuşu Metni Cevapları – Eş Anlamlı

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

Şiirin başlığı nedir?

Cevap: Masal Kuşu

Şiir kaç kıtadan oluşmuştur?

Cevap: 7 kıtadan oluşmuştur.

Şiirde kaç dize vardır?

Cevap: 28 dize vardır.

4. ETKİNLİK

Metindeki gerçek unsurları ve hayal unsurlarını yazınız.

Cevap: 

Gerçek Unsurlar
Yokuş, sırt, şehzadenin düğünü, sarı mısırın patlaması, babaannenin saç okşaması, şeker, bal.

Hayal Unsurları
Masal kuşunun uçurması, altı ay bir güz gidip Kaf Dağı’na ulaşılması, sihirli bahçeler, peri kızı, düğünün kırk gün kırk gece sürmesi, ejderha ve ağzından alev çıkması, devler, kibrit evler, cadı, gökteki elmaların dallarının yere değmesi.

Masal Kuşu Metni Cevapları Sayfa 146

5. ETKİNLİK

Metnin ana duygusu nedir? Yazınız.

Cevap: 

Metnin ana duygusu: Masal sevgisi.

6. ETKİNLİK

Masalların hangi özelliklerini seviyorsunuz? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız. Konuşurken nezaket kurallarına uymaya ve anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Sevgili arkadaşlar,

Ben masalların en çok hayal unsurlarını seviyorum. Masallardaki devler, cüceler, kuşlar, bal akan dereler, uçan halılar gibi hayal unsurları hayal gücümüzü geliştiriyor. Hayal gücümüz geliştikçe, yaratıcılığımız da artıyor. Hem de daha çok eğleniyoruz.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Tırnak işaretinin kullanıldığı yerleri açıklayınız.

Cevap: 

• Masal anlatan “Gökten üç elma düştü! Biri senin, biri benim, biri de bütün çocukların başına.” diyerek masalı bitirir.

Başka bir kimseden alınan sözler tırnak içine alınmıştır.

• Bugün “Masal Kuşu” şiirini okuduk.

Bir eserin ismi tırnak içine alınmıştır.

b. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Yay ayraçların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap: 

• Masallara ()Az gittim(,) uz gittim…() diye başlanır(.)

• En beğendiğim kitap ()Keloğlan Masalları() kitabıdır(.)

• Sınıf kitaplığımız için ()Masal Sokağı() kitabını aldım(.)

Masal Kuşu Metni Cevapları Sayfa 147

8. ETKİNLİK

Okuma ve yazma çalışmalarında nelere dikkat ediyorsunuz? Cümlelerin başındaki kutuya ” ” işareti yaparak kendinizi değerlendiriniz.

Kendi okuma ve yazma çalışmalarınıza göre değerlendirmenizi siz yapabilirsiniz.

*** Masal Kuşu metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR Dİkey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!