Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları

Kar Tanesinin Serüveni metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 237-238-239-240-241
(Doğa ve Evren Teması)

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları Sayfa 237

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimeleri anlamları ile eşleştiriniz.

1 ibrik

2 yoğun

3 yüzey

4 yığın

Cevap: 

[1]Su koymaya yarayan kulplu, emzikli kap.

[3]Bir cismi uzaydan ayıran dış ve yaygın bölüm, satıh, yüz.

[2]Hacmine oranla ağırlığı çok olan, kesif.

[4]Bir şeyin yığılmasıyla oluşturulan küme, tepe.

[  ]Isı etkisiyle sıvıların ve bazı katıların dönüştükleri gaz durumu.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılan eş sesli (sesteş) kelimeleri farklı anlama gelecek şekilde birer cümlede kullanınız.

İki ay önceydi.

Cevap: Pencereyi açıp gökyüzünde parlayan Ay’ı seyretmeye başladı.

Ben Hazar Denizi’nde bir damla suydum.

Cevap: Yüzündeki beni ameliyatla aldıracakmış.

Sıcak bir yaz günüydü.

Cevap: Sen yine de ona bir mektup yazıp özür dile bence.

Bak, ben kar olmaya başladım bile.

Cevap: Sen hamuru kar, ben de fırını yakayım.

Tam pencerenin önünden geçerken bir el uzandı.

Cevap: Yabancı ellerde on yıldır vatanına hasret yazıyor.

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları Sayfa 238

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Çocuk, kar tanesiyle nasıl tanışmıştır?

Cevap: Pencere kıyısında oturup karı seyrederken tanışmıştır.

2. Kar tanesinin yavaş yavaş deniz yüzeyinden ayrılıp yükselmesinin sebebi nedir?

Cevap: Aşırı ısındığı için.

3. Kar tanesi yağmura dönüşemeyeceğini duyunca niçin üzülmektedir?

Cevap: Yeryüzüne dönemeyeceğini düşündüğü için üzülmektedir.

4. Sizce metinde hayal ürünü unsurlara yer verilmiş midir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap: Evet verilmiştir. Kar tanesinin insan gibi konuşması hayal ürünüdür.

5. Metinde anlatılan kar tanesinin oluşum aşamaları ile kar tanesinin gerçek oluşum aşamaları arasında benzerlik var mıdır? Anlatınız.

Cevap: Evet vardır. Su, yüksek sıcaklıkta buharlaşarak gökyüzüne yükselir. Gökyüzünde kümelenip bulut olur. Soğuk hava dalgasıyla karşılaşınca yoğunlaşarak yağmur olarak yeryüzüne düşer. Eğer soğuk hava dalgası çok soğuksa, yoğunlaşan su aniden donarak kar olarak yeryüzüne yağar.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseller kar tanesinin başına gelenleri anlatmaktadır. Görselleri metinden yararlanarak sıraya diziniz.

Cevap:  (4) – (1) – (5) – (3) – (2)

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları Sayfa 239

5. ETKİNLİK

Aşağıda verilen bölüme metnin özetini yazınız.

Cevap:  

KAR TANESİNİN SERÜVENi ÖZETİ

Çocuk pencereden karın yağışını izlerken bir kar tanesi çocuğun avucuna konar. Çocuğun merak ettiğini anlayarak başından geçenleri anlatır. Denizde dururken ısınınca buharlaştığını, gökyüzünde diğer su damlacıklarıyla birleşerek bulut olup oradan oraya gezdiğini, soğuk havayla karşılaşınca birden donup kar tanesi olarak yeryüzüne indiğini, inerken eli sopalı bir çocuğun köpeğe saldırdığını, bu yüzden oraya inmek istemediğini, rüzgardan kendisini başka bir yere uçurmasını istediğini ve en sonunda çocuğun eline konduğunu anlatır. Kar tanesi sözünü bitiremeden çocuğun avucunda erir.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloyu metinden yararlanarak doldurunuz.

Cevap:  

Gerçek hayatta karşılaşılabilecek durumlar

– Suyun buharlaşması

– Buharın bulut olması

– Bulutun kar olarak yağması

Gerçek hayatta karşılaşılamayacak durumlar

– Su damlacıklarının üşümesi

– Su damlacığının konuşması

– Rüzgarın kar tanesinin isteğini yerine getirmesi

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları Sayfa 240

7. ETKİNLİK

Aşağıda Ankara iline ait 5 günlük hava tahmin raporu verilmiştir. Tabloyu inceleyiniz.

a) Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplayınız.

1. Ailenizle birlikte sıcak ve yağışsız bir günde pikniğe gideceksiniz. Piknik için en uygun gün hangisidir?

Cevap: 26 Nisan Çarşamba

2. Gün içindeki sıcaklık farkının en az olduğu gün hangisidir?

Cevap: 25 Nisan Salı

b) Örnekte olduğu gibi bir konuşma hazırlayarak tabloyu yorumlayınız. Konuşmanızda kelimeleri anlamlarına uygun kullanınız.

Cevap: 

26 Nisan Salı günü parçalı bulutlu bir hava bizi bekliyor. Hava sıcaklığı ise gündüz 18 dereceye kadar çıkacak.

27 Nisan Perşembe günü bulutlu bir güne uyanıyoruz. Hava kapalı fakat hava sıcaklığı gündüz 20 dereceye kadar çıkacak.

28 Nisan Cuma günü yağmur bekleniyor. Hava sıcaklığı yağmura rağmen artmaya devam ediyor. Gece 3, gündüz 21 derece olacak.

Hafta sonunda yağmur şehrimizi terk ediyor fakat hava kapalı. Sıcaklık gece 4, gündüz 23 dereceye kadar çıkacak.

Kar Tanesinin Serüveni Metni Cevapları Sayfa 241

8. ETKİNLİK

Sınıfta üçerli gruplar oluşturunuz. Her grup kar tanesine yeni bir serüven yazacak.
Ancak gruptaki 1. kişi hikâyenin başlangıcını, 2. kişi gelişimini, 3. kişi ise sonucunu yazacak. Hikâyenizi tamamladıktan sonra arkadaşlarınıza okuyunuz.

Bu etkinlik grup çalışması olarak sınıfta yapılacaktır.

*** Kar Tanesinin Serüveni metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Tümüne Ulaşmak İçin Tıklayınız

1 Yorum

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!