İnci Metni Cevapları

İnci metni cevapları ve soruları, SDR Dikey Yayıncılık 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 18-21-22-23-24
(Erdemler Teması)

İnci Metni Cevapları - 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

İnci Metni Cevapları – 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

İnci Metni Cevapları Sayfa 18

HAZIRLIK

1. Evinin, oyuncaklarının ya da giysilerinin güzel olmasıyla övünen birisi için alçak gönüllü denilebilir mi? Niçin? Yazarak açıklayınız.

Cevap: Denemez. Çünkü alçak gönüllü demek, kendi değerini olduğundan aşağı göstermek, başkalarını küçük görmemek, büyüklenmemek demektir. Oyuncak ya da giysileri ile övünen bir kişi alçak gönüllü değildir.

2. Alçak gönüllülük denince aklınıza neler geliyor? Aşağıda verilen noktalı yerlere yazınız. 

Cevap:

Alçak gönüllülük

  • mütevazı
  • gösterişsiz
  • iddiasız

İnci Metni Cevapları Sayfa 21

1. ETKİNLİK

a. Anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamını, kelimelerin içinde geçtiği cümlelerden ve metnin görsellerinden yararlanarak tahmin ediniz. Tahmininizi söyleyiniz.

b. Tahmininizin doğruluğunu resimli sözlüğünüzden kontrol ediniz. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve anlamlarını kelime defterinize not ediniz.

c. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimelerle defterinize cümleler yazınız.

Cevap:

yeryüzü: Yer kabuğu, dünya.

Cümle: Uzay görevini tamamlayan astronot yeryüzüne başarılı bir şekilde iniş yaptı.

okyanus: Kıtaları birbirinden ayıran deniz, ana deniz, umman

Cümle: Türkiye’den Amerika’ya gitmek için uçak ya da gemi ile okyanusu aşmak gerekiyor.

istiridye: Yassı solungaçlılar sınıfından, ılıman ve sıcak denizlerde yaşayan, güçlü kaslarla birbiri üzerine kapanan iki çeneti olan, eti beğenilen bir deniz yumuşakçası

Cümle: İstiridyeler günde yaklaşık 220 litre deniz suyunu temizleyebilen faydalı canlılardır.

2. ETKİNLİK

Metnin konusunu belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap:

İnci Metni Konusu: Alçak gönüllü olmanın faydası.

3. ETKİNLİK

Metnin yazılış amacı nedir? Yazar bize ne anlatmak istiyor? Anlamlı ve kurallı cümlelerle ifade ediniz.

Cevap:

Metnin yazılış amacı, alçak gönüllü olmanın ne gibi faydaların sağlayacağına dair okuyucuya ders vermektir. Yazar bize alçak gönüllü olmanın büyük bir erdem olduğunu anlatmak istiyor.

İnci Metni Cevapları Sayfa 22

4. ETKİNLİK

Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

Şahıslar: Kuyumcu

Varlıklar: Su damlası, bulut, okyanus, istiridye

Olay: Su damlasının okyanusa düşüp bir istiridyenin içinde inciye dönüşmesi, daha sonra kuyumcunun o inciyi alarak sultan tacına takması.

Yer: Gökyüzü ve okyanus

Metnin Adı: İnci

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden yaptığınız çıkarımları dikkate alarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

Cevap:

Su damlası okyanusta şaşkına dönmüş. Çünkü etrafında onun gibi milyonlarca su damlası varmış.

Bayan istiridye su damlasını içine almış. Çünkü su damlasının söyledikleri çok hoşuna gitmiş. Su damlasının alçak gönüllü davranışını beğenmiş.

İnci Metni Cevapları Sayfa 23

6. ETKİNLİK

Küçük su damlasının yerinde siz olsaydınız, neler hissederdiniz? Nasıl davranırdınız? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi ifade ediniz. Konuşmanız esnasında göz teması kurmaya ve işitilebilir bir ses tonu kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap:

(örnektir)

Küçük su damlasının yerinde olsaydım kendimi çok mutlu hissederdim. Küçük, önemsiz bir su damlasıyken bir inciye dönüşüp bir sultanın başını süslemek gurur verici bir şey. Beni küçümsemeyip inciye dönüştüren istiridyeye minnet duyar, ona teşekkür ederdim.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki olayları oluş sırasına göre yazınız. Metindeki olayları defterinize yazarken aşağıdaki kavramları kullanınız.

Cevap:

İlk önce su damlası okyanusa düşmüş ve ne kadar küçük olduğuna şaşırmış.

Sonra bu alçak gönüllü davranışı İstiridye Hanımın hoşuna gitmiş. Onu içine almış. Su damlası burada inciye dönüşmüş.

Daha sonra bir kuyumcu inciyi çıkarmış ve sultan tacına takmış.

Sonunda su damlası alçak gönüllü olması sayesinde sultanın başına tac olmuş.

8. ETKİNLİK

Sesli okumada başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Aşağıdaki sorulara “Evet”, “Hayır” yanıtlarından uygun olanını yazarak okumanızı değerlendiriniz.

Okumanıza göre bu soruları siz cevaplayınız.

İnci Metni Cevapları Sayfa 24

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuyunuz. Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi yazarak ifade ediniz.

Alçak gönüllü olan bir insan nasıl davranır?

Cevap: Alçak gönüllü insan ne kadar yetenekli, güzel, başarılı bir insan olursa olsun bunlarla övünmez. Kibirlenmez. Etrafındakileri küçük görmez. Yardımsever davranır. Kimseyi incitmez.

Alçak gönüllü olmak bize neler kazandırır?

Cevap: Alçak gönüllü olmak bize saygınlık kazandırır. Herkesin saygı duyduğu, sevdiği bir insan oluruz. İnsanlar bize güvenir.

*** İnci metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR Dİkey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!