Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze metni cevapları ve soruları, SDR Dikey Yayıncılık 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 53-57-58-59
(Doğa ve Evren Teması)

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları - 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları – 3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları Sayfa 53

HAZIRLIK

Görsellerden yararlanarak aşağıdaki bilmecelerin yanıtlarını söyleyiniz.

Benim bir kızım var,
Entarisi kırmızı,
Mantosu yeşil,
Düğmeleri kara.

Cevap: KARPUZ

Dal ucunda bal lokması

Cevap: İNCİR

Allah yapar yapısını,
Bıçak açar kapısını.

Cevap: KAVUN

Yeşil ile başladım
Beyaz ile işledim
Kırmızı ile bitirdim

Cevap: KİRAZ

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları Sayfa 57

1. ETKİNLİK

Yolunu tutmak – Zevkten dört köşe olmak

a. Yukarıda verilen kelime gruplarının anlamlarını metnin görsellerinden, kelime gruplarının içinde geçtiği cümlelerden ve aşağıdaki sorulardan yararlanarak tahmin ediniz. Tahmininizi söyleyiniz.

• Bir yerden bir yere ulaşmak amacıyla kullandığınız yolu tutmak mümkün müdür?

Cevap: Mümkün değildir.

• Bir insan zevkten dört köşeli bir hâle dönüşebilir mi?

Cevap: Dönüşemez.

b. Bu kelime gruplarının gerçek anlamı dışında birer anlamı olan kalıplaşmış ifadeler olduğunu fark edebildiniz mi? Bu tür kelime gruplarına deyim dendiğini biliyor muydunuz? Söyleyiniz.

Cevap: Evet fark ettim. Biliyordum.

c. “Yolunu tutmak” ve “Zevkten dört köşe olmak” deyimlerinin anlamlarını atasözleri ve deyimler sözlüğünüzden bulup okuyunuz. Defterinize, bu deyimlerin içinde geçtiği birer cümle yazınız.

Cevap:

yolunu tutmak: benimsemek, gereğini yerine getirmek

Cümle: Sende bu iştah varken aşçılık yolunu tutman isabet olur.

zevkten dört köşe olmakçok zevk almak, çok keyiflenmek.

Cümle: Türkçe sınavından yüz aldığını öğrenince zevkten dört köşe oldu.

2. ETKİNLİK

• Metnin başlığı nedir?

Cevap: Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze

• Metne farklı bir başlık yazınız.

Cevap: Kavun ile Karpuz

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları Sayfa 58

3. ETKİNLİK

Metindeki olayları oluş sırasına göre anlatınız. Metindeki olayları sıralarken “ilk önce, sonra, daha sonra” ve “sonunda” ifadelerini sırasıyla kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap:

Haylaz karpuz ve diğer karpuzlar kavunlar olgunlaşınca tarla sahibi onları toplayıp arabayla şehre doğru yola koyulmuş. Yolda giderlerken arabanın çıkardığı seslerle karpuzlar oynamaya başlamış. Haylaz Karpuz oynarken Kavun Teyze onu uyarsa da Haylaz Karpuz aldırış etmemiş. Sonra arabanın bir hareketiyle karpuz yere düşmüş ve ortadan ikiye yarılmış. Sonra Kavun Teyze hemen koşup iğne iplikle Haylaz Karpuz’u dikmiş. Sonunda Haylaz Karpuz ve Kavun Teyze’yi çocuklar iştahla yemişler.

4. ETKİNLİK

“Haylaz Karpuz ve Kavun Teyze” metninin kahramanlarının görsellerini beğendiniz mi? Siz bu kahramanları zihninizde nasıl canlandırırdınız? Defterinize çizip boyayınız.

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

5. ETKİNLİK

a. Verilen cümlelerde, kırmızı yazılı kelimelerin anlamlarını, altlarındaki boşluklara yazınız.

Yerler çekirdeklerle dolmuş.

Cevap:Gezinilen, ayakla basılan taban.

Çocuklar karpuzu iştahla yerler.

Cevap:Yemek yeme, karın doyurma işi.

b. Verilen cümlelerdeki “yerler” kelimelerinin yazılışları ve okunuşları aynı olmasına karşın anlamları farklıdır. Bu tür kelimelere eş sesli kelime denir. 

Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze Metni Cevapları Sayfa 59

c. Aşağıdaki eş sesli kelimelerin iki anlamı ile ilgili birer cümle yazınız.

Cevap:

yol

• Bu çiçekleri parkın yolundan topladık.

• Dedem bahçedeki zararlı otları yoldu.

el

• Neredeyse elim kapıya sıkışacaktı.

• Çok çalış ki bizi el kapısına muhtaç etme.

6. ETKİNLİK

Meyvelerin yararları ile ilgili neler biliyorsunuz? Anlatınız. Konuşurken konu dışına çıkmadan konuşmaya dikkat ediniz.

Cevap:

Meyvelerde birçok vitamin vardır. Bu vitaminler bizi hastalıklardan korur. Meyvelerdeki doğal şeker vücudumuzun gelişimine katkı sağlar. Meyveleri aç karna yemek sindirim sistemimizi geliştirir. Meyve tüketerek beynimizdeki sinir hücrelerinin gelişimini sağlarız, güçlü bir hafızamız olur.

7. ETKİNLİK

Defterinize sevdiğiniz bir meyveyle ilgili bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık belirlemeye ve dize başlarında büyük harf kullanmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızı zenginleştirmek için şiirinizin konusuna uygun bir resim çizip boyayınız.

Cevap:

(örnektir)

ELMA

Meyveden söz edilince
Akla hemen elma gelir.
İyi yıkanmış elmalar
Soyulmadan da yenilir.

“Yarım elma, gönül alma”
Hoşnutluk için söylenir.
Bol vitamin almak için
Öncelikle elma yenir.

Alıntı: https://www.dersimiz.com/cocuk-siirleri/Elma-Siiri-2758.html

8. ETKİNLİK

Defterinize metnin hikâye unsurlarını (yer, olay, şahıs ve varlıklar) yazınız.

Cevap:

Yer: Araba

Olay: Haylaz Karpuz’un şehir yolculuğunda başına gelenler.

Şahıs: Tarla sahibi

Varlıklar: Haylaz Karpuz, Kavun Teyze.

*** Haylaz Karpuz ile Kavun Teyze metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf SDR Dİkey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!