Geçen Zaman metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 165-166-167-168
(Zaman ve Mekan Teması)

Geçen Zaman Metni Cevapları - 8. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Geçen Zaman Metni Cevapları – 8. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Geçen Zaman Metni Cevapları Sayfa 165

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştirip cümlede kullanınız.

Cevap: 

[3] uysal

[5] sema

[6] beste

[2] ninni

[1] kanmak

1- Söylenilen sözün, anlatılan konunun doğruluğuna inanmak

2- Bebeklerin uyumasına yardımcı olmak için söylenen türkü

3- Başkalarına kolayca uyabilen, sözlerini dinleyip karşı gelmeyen

4- Anı, andaç, anmalık, yadigâr

5- Gök

6- Bir müzik eserini oluşturan ezgilerin bütünü

Cümleler:

• Köpeğin uysallığına kanıp bahçeye girince olanlar oldu.

• Başını yukarı kaldırıp semaya doğru haykırdı: Yaşasın!

• Bu güzel şarkının bestesini de Sezen Aksu yapmış.

• Çocuğu olunca mecburen ninni söylemeyi de öğrendi.

• Herkesin her dediğine kanan saf bir insan olarak tanıtım ben onu.

b) “Neler geçmişti aklımdan nedendi ağladığın, neydi güldüğün?” dizesinde geçen “aklından geçmek” deyiminin anlamını belirleyip cümlede kullanınız.

Cevap: 

Anlamı: düşünmek

Cümle: Ne zaman bir traktör görsem, köydeki çocukluğum aklımdan geçer.

Geçen Zaman Metni Cevapları Sayfa 166

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Şairin yaşadıklarından ve geçmişinden en önemli beklentisi nedir?

Cevap: Anılarını unutmamak.

2.Şiirin tamamına bakıldığında şairin geçmişle ilgili hangi duyguları daha ağır basmaktadır?

Cevap: Ümit, sevgi, dostluk, özlem.

3.“Ah, nasıldı yaşamak?” dizesiyle şair ne anlatmak istemiştir?

Cevap: Geçmişte sahip olduğu duygu ve düşüncelerini ve hayattan adlığı tadı tam olarak hatırlayamaması.

4.Şairin duygu ve düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

5. Zamana yolculuk mümkün olsaydı hangi zaman dilimine gitmek isterdiniz? Neden?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

6. Yaşadıklarınızdan pişmanlık duymamak için ne yapmalısınız? Açıklayınız.

Cevap: Karar vereceğimiz zaman olayları enine boyuna iyice düşünmeli, gerekirse tecrübeli insanlardan yardım almalıyız.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki kutucukları metne uygun doldurunuz.

Cevap: 

Farklı Başlık

Gitmesin Hatıralar

Konu

Hatıralar

Ana Duygu

Geçmişe duyulan özlem

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloda belirtilen zaman dilimlerinde duygu ve düşüncelerinizin neler olduğunu veya olabileceğini yazınız.

Yaşamınıza göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Geçen Zaman Metni Cevapları Sayfa 167

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirden kişileştirme cümleleri bulunuz. Kişileştirilen varlığı cümlenin karşısına yazınız.

Cevap: 

KİŞİLEŞTİRME CÜMLELERİKİŞİLEŞTİRİLEN VARLIK
Az yanımda kal, çocukluğumçocukluk
Temiz yürekli, uysal çocukluğumçocukluk
Ah, ümit dolu gençliğimgençlik
Böyle uzaklaşmayın benden, yaşadığım günler!günler
Güneş! Getir bir bayram sabahını.güneş

6. ETKİNLİK

İstediğiniz bir mesleği (şair, mühendis, terzi, öğretmen, sanatçı, yazar vb.) seçerek bu mesleği canlandırınız.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirdeki olumlu cümleleri olumsuz, olumsuz cümleleri olumlu cümle yapınız.

Cevap: 

• Hiç olmazsa unutmamak istemezdim!

• Yalnız bırakın beni hatıralar!

• Az yanımda kalma, çocukluğum, / Temiz yürekli, uysal çocukluğum…

• Doğmadığım ev! Rahatlamayacak içim, duysam / Bir tek kapının sesini.

• Aramıyorum aklımda bir ninni bestesini…

• Böyle uzaklaşın benden, yaşadığım günler!

• Güneş! Getirme bir bayram sabahını.

• Açılmayın, açılmayın tekrar / Çocuk dizlerimdeki yaralar.

• Hepiniz benim değilsiniz:

• Yalnız hatırlamak, hatırlamak istemiyorum.

• Rengine doyduğum sema, / Ahengine kandığım ırmak.

• Bırakıp her şeyi nereye gitmiyorum?

• Neler geçmemişti aklımdan, nedendi ağlamadığım, neydi gülmediğin?

• Ah, nasıldı yaşamamak?

Geçen Zaman Metni Cevapları Sayfa 168

8. ETKİNLİK

Aşağıda Necip Fazıl KISAKÜREK’in yazdığı zaman konulu şiirin bir bölümüne yer verilmiştir. Bu şiirden hareketle siz de zamanla ilgili bir şiir yazınız. Şiirinizi yazım ve noktalama yönünden düzenleyip arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnektir)

ZAMAN

İstesem de istemesem de akıp gidiyor,
Bazen çok güzel, bazen üzgün geçiyor.
Rüzgar sesi mi keskin bıçak mı bilmem,
Bir yanağımı okşuyor, bir kesip biçiyor.

Şöyle bakıyorum geriye ben neler yapmışım?
Bir oturmuş, bir kalkmış, atlamış, zıplamışım.
Okul demiş, ailem demiş, para demişim hep,
Güzelliklere aldırmadan durmadan çalışmışım.

Bundan sonra bari dört açayım gözlerimi,
Hayat sıkılıp birden bırakmadan ellerimi.
Seveyim, sevileyim, mutlu mesut olayım,
Dertli değil, sevinçli vereyim son nefesimi.

(Bu şiir Türkçe Ödevim editörleri tarafından örnek olması amacıyla yazılmıştır.)

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın