Burada Bülbül Ağlamış dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 236-237-238-239
(Hak ve Özgürlükler Teması)

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları Sayfa 236

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarını verilen anlamların başındaki noktalı yere yazınız.

Cevap: 

ark: İçinden su akıtmak için toprağı kazarak yapılan açık oluk

çağla: Badem, kayısı, erik vb. tek çekirdekli yemişlerin körpeyken yenilebilen ham şekli

yar: Uçurum

pund: Elverişli durum

kızılcık: Kızılcıkgillerden, yaprak açmadan çiçeklenen iri gövdeli bir ağaç

dişbudak:  Zeytingillerden, kerestesi sert ve değerli bir ağaç, demircik

göze almak: Gelebilecek her türlü zararı ve tehlikeyi önceden kabul etmek

kursak: Kuşların yemek borusu üzerinde bulunan, yiyeceklerin toplandığı torba biçiminde şişkin organ

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları Sayfa 237

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Bülbülün ağlamasına neden olan durum nedir?

Cevap: Bir derdinin olmasıdır.

2. Çocuğun yaşadığı evin bahçesinin özellikleri nelerdir?

Cevap: Küçük; elma, ceviz, kayısı, ayva ,erik, kızılcık ağaçları ile söğütlerin, kavakların, dişbudakların olduğu, alt tarafından dere geçen bir bahçedir.

3. Çocuğun dikkatini çeken nasıl bir kuştur? Çocuk bu kuşu neye benzetmiştir?

Cevap: Rengarenk tüylü, küçük bir kuştur. Bülbüle benzetmiştir.

4. Çocuğun hevesinin kursağında kalmasının sebebi nedir?

Cevap: Kuş yuvasının ters döndüğünde anne kuşun yavru kuşlardan birini kurtarması fakat diğer kuşun dereye yuvarlanması nedeniyle yavruları ele geçiremediği için hevesi kursağında kalmıştı.

5. Çocuğun kuşlara yaptığını doğru buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Doğru bulmuyorum. Çocuk, savunmasız hayvanlara zarar vermiştir.

6. Sizin de başınızdan geçen veya duyduğunuz, metindeki gibi olaylar var mıdır? Doğruluğunu veya yanlışlığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

7. Hayvanların korunması, barınması, rahatça yaşaması hakkında neler düşünüyorsunuz?

Cevap: Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi can taşır. Onların da en az insanlar kadar yaşamaya hakları vardır. İç güdüleriyle hareket eden, insanlar karşısında çaresiz olan bu hayvanların korunması, barınması ve rahatça yaşaması için elimizden geleni yapmak, insanlık görevidir.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap: 

Burada Bülbül Ağlamış Metni Özeti

Küçük; elma, ceviz, kayısı, ayva ,erik, kızılcık ağaçları ile söğütlerin, kavakların, dişbudakların olduğu, alt tarafından dere geçen bahçeye sahip bir evde yaşamaktadır. Annesi’nin “Burada bülbül ağlamış.” sözü dikkatini çeker.

Bir gün dere kenarında dolaşırken rengarenk tüyleri olan bir kuş görür. Onu bülbüle benzetir. Kuşu ele geçirmek için yuvasını arar ve bulur. Yuvada iki yavru kuş bulunmaktadır. Yazar yavru kuşları almak ister. O sırada kuşların anneleri gelip yavrularını korumaya çalışır. Yazar umursamaz. Yuvaya uzanmak isterken yuva ters döner. Kuşlardan birini anneleri kurtarır. Diğer kuş dereye yuvarlanır.

Çocuk yaptığından pişman olur. Bülbül yavrusu için ağlamaktadır. Çocuk bu yaptığından çok utanır ve uzun yıllar bu olayın etkisinden kurtulamaz.

4. ETKİNLİK

“Burada Bülbül Ağlamış” metninde geçen aşağıdaki cümlelerde anlatılmak isteneni yanındaki boşluğa yazınız

Annemin, çevremizde, bizlerle birlikte yaşayan, hayatımıza canlılık katan ağaçları, hayvanları koruma konusunda titizlenmesinin ne kadar anlamlı olduğunu kavrayabilmek için daha çok büyümem gerekirmiş meğer…

Cevap: Yazarın küçükken hayvanların değerini anlayamadığını, ileriki yaşlarda büyüdükçe anladığını anlatmak istemiştir.

Yavruları tehlikeye düşmüş bir annenin yüreğinden kopan çığlıkları, bir anneden başka
kim anlayabilir ki?

Cevap: Yazarın, kuşun çektiği acıyı ve üzüntüyü anlayamadığını, bunu sadece anne olanların anlayabileceğini anlatmak istemiştir.

Derler ki bülbüller, güller için ağlarmış. Ne büyük bir yalan! Bülbülü ağlatan insanoğlunun kendisidir. Kuşların yaşadığı yerlere göz diken, onlara yaşama alanı bırakmayan insanoğlu…

Cevap: İnsanların hayvanların değerini anlamadıklarını, onlara büyük zararlar verdiğini anlatmak istemiştir.

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları Sayfa 238

5. ETKİNLİK

Yukarıdaki görsellerden hareketle sokak hayvanları ile ilgili kısa bir konuşma yapınız.

Cevap: 

İnsanoğlu yerleşik hayata geçip, kentleştikçe, hayvanların yaşam alanları daralmıştır. Sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanlar, doğadaki gibi kolayca beslenememektedir. Sokakta yaşayan, yaşam alanlarını ellerinden aldığımız hayvanlara sahip çıkmak, onların beslenmelerini, korunmalarını sağlamak bizim onlara olan borcumuzdur.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yapılan anlatım bozukluklarını düzelterek cümlelerin doğrusunu yazınız.

• Yaşlı köylü, hayvanlarının yemini vermek için yağan kara rağmen her gün ağıla yayan yürüyerek giderdi.

Cevap: Yaşlı köylü, hayvanlarının yemini vermek için yağan kara rağmen her gün ağıla yürüyerek giderdi.

• Elbette bütün canlılar yaşama hakkına sahip olmalı.

Cevap: Elbette bütün canlılar yaşama hakkına sahiptir.

• Hayvan Hakları Bildirisi’nde her maddeyi en ince ayrımına kadar inceledi.

Cevap: Hayvan Hakları Bildirisi’nde her maddeyi en ince ayrıntısına kadar inceledi.

• Minik kuşa yaptığı iyiliklere göz yumduk.

Cevap: Minik kuşa yaptığı iyilikler, takdir ettik.

• Kafesteki sarı kuşunu serbest bıraktım.

Cevap: Kafesteki sarı kuşu serbest bıraktım.

• Korkudan bayıldı hatta konuşamaz oldu.

Cevap: Korkudan konuşamaz oldu hatta bayıldı.

Burada Bülbül Ağlamış Dinleme Metni Cevapları Sayfa 239

7. ETKİNLİK

Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar
uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme
hakkına sahiptir (Hayvan Hakları Bildirgesi 5. Madde).

Yukarıdaki “Hayvan Hakları Bildirgesi 5. Madde”den hareketle bir fabl yazınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

*** Burada Bülbül Ağlamış Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın