Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları

Bir Dahiyle Konuşmak metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 120-121-122-123
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları Sayfa 120

1. ETKİNLİK

Metinde geçen kelimelerden bazıları aşağıya alınmıştır. Bu kelimelerle kelimelerin anlamlarını örnekteki gibi eşleştiriniz. Ardından kelimeleri anlamlarına uygun olacak şekilde birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

dahi: Olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü olan kimse, deha

bürokratik: Kamu yönetimi ile ilgili

şöhret: Ün

kangrenleşmek: Bir durum veya işin düzelmeyecek duruma gelmesi, uzaması.

muazzam: Alışılmışın sınırlarını aşan

tevazu: Alçak gönüllülük

manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlık

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?

Cevap: Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki “Türkçe eğitim yapılmazsa bilim olmaz.” sözünden anlıyoruz.

2. Oktay Sinanoğlu niçin “Yale’de Bir Harika Türk”, “Altın Çocuk”, “Bilimin Harika Çocuğu” gibi isimlerle dünyaya tanıtılıyor olabilir?

Cevap: Genç yaşta profesör olup, bir çok çözülememiş teoriyi basit bir şekilde çözdüğü için.

3. Oktay Sinanoğlu, yaptığı işleri niçin “ben” yerine “biz” diyerek anlatıyor?

Cevap: Kendini yaptığı işe verip, ün şöhret peşinde koşmadığı için.

4. Metne göre Oktay Sinanoğlu pek çok bilim insanını Nobel’e aday göstererek onların ödül almalarını sağlamıştır. Ancak kendisi “Kaç kere Nobel’e aday gösterildik, belgelerini yolla diyorlar, iki sandık dolusu belge, üşeniyorum, yollamıyorum!” diyerek ödül almayı önemsemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Buna göre Oktay Sinanoğlu’nun ödül yerine yaptığı işleri önemseyen, alçak gönüllü bir insan olduğu sonucuna varabiliriz.

5. Siz de yenilikler ortaya koyan büyük bir bilim insanı olmak istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız bu durumda ülkeniz için neler yapardınız?

Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları Sayfa 121

3. ETKİNLİK

Hazırladığınız sunuma göre bu etkinliği kendiniz yapınız.

4. ETKİNLİK

Yukarıdaki metinden yararlanarak bir bilim adamının kendi dilini geliştirmek için neler yapabileceği ile ilgili görüşlerinizi yazınız.

Cevap: Bir bilim adamı kendi dilini geliştirmek için öncelikle dilini, dilinin kurallarını en iyi şekilde bilmelidir. Bilimsel ya da teknik konulardaki icatları için kendi dilinden yeni terimler üretmelidir ve bu şekilde tanıtmalıdır. Böylece bilim adamı kendi dilini geliştirmiş olur.

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları Sayfa 122

5. ETKİNLİK

a) Aşağıda bazı bilgisayar terimlerinin yabancı dildeki karşılıkları ile Türkçeleri verilmiştir. Bu bilgisayar terimlerinin Türkçe karşılıklarının nasıl türetildiğini arkadaşlarınızla tartışınız.
Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Bu etkinlik sınıf ortamında tartışılacaktır.

b) Aşağıda verilen teknolojik aletlere görevlerinden hareketle Türkçe isimler bulunuz. Bulduğunuz isimleri görselin altına yazınız. Sizce verdiğiniz isimler uygun oldu mu? Tartışınız.
Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: 

(örnektir)

modem → veriyayar

adaptör → uyarlayıcı

tablet → dokunbak

klavye → yazgaç

navigasyon → yerbulucu

joystick → oyunkolu

Bir Dahiyle Konuşmak Metni Cevapları Sayfa 123

6. ETKİNLİK

Ödeviniz için Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi araştırıyorsunuz. İnternet üzerinden yaptığınız araştırmada karşınıza aşağıdaki forum çıktı. Forumda yer alan metni okuyunuz. Ardından yönergelere göre etkinliği yapınız.

1. Mehmet’in ödevine yardımcı olmak için forumda boş bırakılan kısmı doldurunuz. Baş kısma fotoğrafınızı yapıştırabilir veya kendi resminizi çizebilirsiniz.

Önerinize göre bu kısmı siz doldurabilirsiniz.

2. Özcan’ın Mehmet’e “Bye Bye Türkçe” adlı kitabı önermesinin sebebi ne olabilir?

Cevap: Oktay Sinanoğlu “Bye Bye Türkçe” adlı kitabında Türkçeye neden önem verilmesi gerektiğini anlatmaktadır. Bu kitap ile Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önem anlaşılabilir. Bu nedenle önerilmiştir.

3. Damla “gov” ve “edu” uzantılı sitelerin güvenilir bilgiler içerdiğini söylüyor. Bu İnternet uzantıları niçin güvenilir bilgiler içeriyor olabilir?

Cevap: “gov” uzantıları, devlete ait sitelerin uzantılarıdır. “edu” uzantıları üniversite, kolej gibi eğitim kurumlarının sahip olduğu sitelerin uzantılarıdır. Bu nedenle diğer uzantılara göre daha güvenilirdirler.

5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Tümüne Ulaşmak İçin Tıklayınız

68 Yorum

  • Harika diyemem pek.Çünkü sunumları ve bize göre yapılanları yapmıyorsunuz.Çünkü ben sunumunu yapamadım ve onun için girdim buraya!Hep sizin yüzünüzden öğretmenim bana kızacak!

  • Bence kötü 4.etkinlikte son bölüm kendiniz yapın diyo bidaha öyle yapmayın bütün soruları yapın

  • İkinci etkinlikte 5. Sorunun cevabını vermemişsin bide 3. Etkinliğin cevabını onlarda olsa tam olacaktı

  • Bence site çok güzel. Rumeysa sen sunumu kimin hakkında yapacaksan onun hayatını internette veya başka bir yerden kitaptan falan araştırabilirsin

  • Harika diyemem pek.Çünkü sunumları ve bize göre yapılanları yapmıyorsunuz.Çünkü ben sunumunu yapamadım ve onun için girdim buraya!Hep sizin yüzünüzden öğretmenim bana kızacak!

  • Bence çokk güzel olmuş çok teşekkür ederim ama 6.etkinlikteki 5. Soruyu yapmalıydınız

  • Arkadaşlar bence aile büyüklerinizden veya kitaptan yardım alabilirsiniz

  • YA HİÇ İYİ DİĞİL BAZILARINI SİZ YAPIN DİYOSUNUZ EĞER ÖYLE OLACAKSA OFF KONUŞMUYORUM

  • Çok güzel ama 6.etkinlikteki yazıyı kendiniz yazın diyor keşke yazsaydınız 😳😣😠

  • Sizin aklınız yok mu biraz o beyninizi yorun 6. Etkinliği yapın her şeyi burdan beklemeyin bence fazlasıyla zaten yazmış

  • çok güzel bir site ve hemen buluyorsun diğerlerinde hiç açılmıyor bu çok güzel

  • Sunumu Yazsalar daha iyi olacaktı 😶😶😶😐 Yani bir şey diyemiyorum

  • Sunumu bulamayanlar için Sosyal bilgiler ders kitabından sayfa 108 ve 111’de Aziz Sancar ve cahit Arf Hakkında bilgi bulabilirsiniz

  • Çok güzel bir şey Türkçe’den ödev olduğunda ben her zaman bu sayfaya girerim

  • Bence olmamış çünkü: 6.etkinlikte boş bırakılmış araştırınız demiş. 3.etkinliktede yine boş bırakılmış.Benim kendime göre düşüncem bu düzeltilmesini arz ederim…

  • Sadece 1.etkinlikteki cümleleri yazsaydınız daha iyi olurdu onun haricinde herşey güzel

  • Bence biraz kendi aklınızı kulanın çok basit konular ben sadece kendim yaptıktan sonra kontrol ediyorum

    Beyenenler

  • Güzel, fakat bazı şeyleri bizden istiyor. Bence onlarıda verin daha çok tercih edilirsiniz.

  • bence çok güzel ama bazılarının vevapları göstermiyor ama olsun diğer cevaplar çok güzel açıklanmış bu siteyi beğendim

  • Bence güzel ama ben buradan bakıp yapmadigimdan çok önemsemiyorum sadece yaptıklarım dogru mu yanlış mı diye bakıyorum

  • Bence bu site çok güzel . Çünkü bazı cevapları vermemesi çok iyi onları da kedimiz yapıyoruz.😊😊😊😊😊😊

  • Bence cok guzel olmus ama bazi sorularin cevaplari verilmemis vermemekte haklilar cunku bazi sorulari bizim cevaplamiz gerekiyor

  • Arkadaşlar bence daha iyi bir yorum yazınız çünkü kitabımızı çok güzel basmışlar yorum yazmayı unutmayınız bide etkinlikleri zamanında yapın bu benden bir tavsiye😉😉

  • Bence olmamış 3. etkinlikte cevabı kendiniz yapın diyor onu rica ederim nolur düzeltin türkçe nin cevaplarını yazanın eline sağlık

  • Çok işime yaradı ama 6 cı etkinlik kendimize göre olacak yeri verseydiniz neyse bunu buldukya Allah a şükür ler olsun bakalım öğretmenim cemile hoca ödevime imza atıp yıldız koycak mı

  • 6. Etkinlik 1. Soru cevap: farklı dergilerden ( güvenilir ) gazete gibi yazılı kaynaklardan güvenli sitelerden arastırabilirsin

  • Çok güzel olmuş bütün ödevlerimi buradan baktım kim yaptıysa eline sağlık

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!