Bir İletişim Biçimi Olarak Karikatür

7. sınıf Türkçe MEB Yayınları çalışma kitabı, sayfa 23, 24, 25, 26, 27 , 28, “Bir İletişim Biçimi Olarak Karikatür”  metni etkinliklerinin cevap anahtarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. ETKİNLİK

A.

1. Söyleyiş.
Cevap: Telaffuz
2. Bir gezegenin çekiminde bulunarak onun çevresinde dolanan daha küçük gezegen.
Cevap: Uydu
3. Yeryüzündeki altı büyük kara parçasından her biri.
Cevap: Kıta
4. Yazı veya sözle verilen, göderilen bilgi.
Cevap: İleti
5. Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik.
Cevap: Nitelik
6. Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu.
Cevap: Nicelik
7. Bütün insanlığı ilgilendiren, alemşumul.
Cevap: Evrensel
8. Çeşitli milletlerin arasında yapılan, milletlerin arasında çok yönlü ilişkilerle ilgili olan.
Cevap: Uluslararası

B.

1. Telaffuz kelimesinin eş anlamlısı: söyleyiş
2. Uydu kelimesinin eş anlamlısı: peyk
3. Kıta kelimesinin eş anlamlısı: anakara
4. İleti kelimesinin eş anlamlısı: mesaj
5. Nitelik kelimesinin eş anlamlısı: kalite
6. Nicelik kelimesinin eş anlamlısı: miktar
7. Evrensel kelimesinin eş anlamlısı: cihanşümul
8. Uluslararası kelimesinin eş anlamlısı: milletlerarası

2. ETKİNLİK

[N] İletişim kişiler arası, toplumlar arası ya da birey ile toplum arasında oluşan bir süreçtir.
[Ö] Bir insan diğer yabancı dilleri ne kadar iyi öğrense de ana dilinde kurduğu iletişim kadar sağlıklı bir iletişim kuramaz.
[Ö] acaba ilk çağlarda yaşayan insanları mağara duvarlarına bir bakıma ilk karikatürler diyebileceğimiz çizgiler yapmaya zorlayan neydi?
[N] İnsanlar iletişim kurmak için değişik semboller kullanırlar.
[N] Bir kişinin toplumla kurduğu iletişimde ulaşabileceği insan sayısı sınırlıdır.

3. ETKİNLİK

(Örnektir)
Gazete: Ailem günlük bir gazete takip ediyor. Gündemde olan haberleri, köşe yazarlarını gazeteden öğreniyoruz. Bulmacalarını çözüyoruz. Eski gazeterin bir bölümünü temizlik için kullanıyoruz, bir bölümünü de geri dönüşüm için yetkililere veriyoruz.
Bilgisayar: Evimizde bir bilgisayar var. Arkadaşlarımız ve akrabalarımızla görüşmek için, ödevlerimi araştırmak için, oyun oynamak ve film seyretmek için kullanıyoruz.
Radyo: Annem genellikle ev işlerini yaparken kullanıyor. Haberleri takip ediyoruz, müzik dinliyoruz.
Telefon: Komşularımız ve uzaktaki akrabalarımızla görüşmek için kullanıyoruz.
Televizyon: Ben çizgi film izlemek için kullanıyorum. Babam haberleri seyrediyor. Annem de dizilerini takip ediyor.

4. ETKİNLİK

oysa: Annem oyuncak ayımı büyüdüm diye başkasına vermiş. Oysa ben onu çok seviyordum.
ne var ki: Akşam olmadan eve ulaşmıştı. Ne var ki arakadaşı çoktan gitmişti.
halbuki: babam doğum günüm için çilekli pasta almış. Halbuki benim çileğe alerjim olduğumu biliyordu.
fakat: Bilgisayarda oyun oynayabilirsin fakat önce derslerini bitirmelisin.
ise: Ben ıspanağı çok severim. Kardeşim ise nefret eder.

5. ETKİNLİK

Sembollerin İletişimdeki Rolü
İnsanlar birbirleriyle iletişim kurmak için konuşma, yazı, resim gibi bir çok araç kullanırlar. Bu araçlar içerisinde sembollerin ayrı bir yeri vardır. Çizgisel, yazılı veya somut bir nesne olarak karşımıza çıkan semboller evrensel iletişim açısından oldukça önemlidirler. Sözle, yazıyla, resimle ya da diğer iletişim araçlarıyla anlatılamayan şeyler sembollerle anlatılabilir. Veya çok uzun bir şekilde anlatılması gerekenler küçük bir sembolle anlatılabilir.

6. ETKİNLİK

(Örnektir)
Kime: [email protected]
Konu: Televizyon Nedir
Merhaba.
Bugün sana televizyon hakkında bilgi vereceğim.
Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalgahâlinde yayınlanan görüntü veseslerin, ekranlı ve hoparlörlüelektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Yayınlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihaz da sistemin adı ile anılır.
Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından İngiltere’ninHastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır.
Televizyon yayını, elektromanyetik yoluyla halkın doğrudan doğruya alması maksadıyla yapılan hareketli veya sabit resimlerin, sesli veya sessiz kalıcı olmayan görüntülerinin renkli ya da siyah beyaz yayınıdır.
Kaynak

7. ETKİNLİK

1- Birinci cümledeki altı çizili kelimeler hangi kelimeyi nitelemiştir? Nasıl yazılmıştır?
Cevap: “altılık” kelimesini nitelemiştir. Ayrı yazılmıştır.
2- İkinci cümledeki altı çizili kelimeler hangi kelimeyi nitelemiştir? Nasıl yazılmıştır?
Cevap: “asker” kelimesini nitelemiştir. Bitişik yazılmıştır.

8. ETKİNLİK

[D] Bin yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu
Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu…
[D] Keman derslerine saat 16’da başlayacağız.
[D] Kitapçıdan 500 TL tutarında kitap aldılar.
[D] Üç yüz altmış beş gün sürecek bir kampa giriyor.
[Y] Yardım paketlerini on kilogramlık kutulara koydular. (saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır.)
[D] Girdiği kitap okuma yarışmasında 3. oldu.

9. ETKİNLİK

– Hangi fiillerde zaman bellidir?
Cevap: geziyoruz, bulacağız, kapatmış, zıpladılar
– Hangi fiiller aldığı eklere emir, istek, gereklilik, dilek gibi farklı anlamlar kazanmıştır?
Cevap: hoşgörelim, kızmamalısın, ver, görsek

10. ETKİNLİK

– Ressamların katılacağı panelde “resim sanatı ve sembol” konusu konuşulacak. Bildirme (Haber) Kipi
– Yarınki şehir turunda tarihi yerleri gezelim. Dilek Kipi
– Mahmut Amca ve Gülbahar Teyze torunlarını parka götürdü. Bildirme Kipi
– En çok satanlar listesindeki kitapta ünlü şairlerin şiirleri toplanmış. Bildirme Kipi
– Gösterime yeni giren bu fantastik filmi sen de izlemelisin. Dilek Kipi
– Kitle iletişim araçlarının hayatımızdaki etkisi her geçen gün artıyor. Bildirme Kipi
– Ali’nin akşamki doğum günü kutlamasına sen de katıl. Dilek Kipi